Doi atei britanici au declarat ca Papa Benedict al XVI-lea ar trebui arestat in timpul vizitei pe care o va intreprinde in Marea Britanie, transmite TimesOnline. Richard Dawkins si Christopher Hitchens sustin ca Suveranul Pontif ar trebui arestat pentru rolul sau in musamalizarea cazurilor de abuzuri sexuale ale copiilor. Liderul Biserii Catolice va vizita Londra, Glasgow si Coventry in septembrie.

Activistul ateu Richard Dawkins si scriitorul Christopher Hitchens au cerut unor avocati specializati in drepturile omului sa construiasca un caz impotriva Papei, despre care afirma ca ar fi incercat sa acopere abuzurile sexuale ale preotilor catolici.

Dawkins si Hitchens sunt de parere ca Suveranul Pontif poate fi arestat in baza precedentului folosit pentru arestarea fostului presedinte chilean Augusto Pinochet, in timpul vizitei din 1998, in Marea Britanie.

"Tainuirea institutionalizata a violarii copiilor este o crima prevazuta de toate legile si ea nu reclama ceremonii de penitenta, ci dreptate si pedepse", a declarat Hitchens, autor al cartii "Dumnezeu nu e mare".

Judecatorul ONU Geoffrey Robertson, care este si avocat pentru drepturile omului, a scris in publicatia "The Guardian"ca Papa ar trebui judecat pentru ca i-a protejat pe preotii pedofili: Suveranul Pontif nu mai poate ignora legea internationala, care in prezent califica abuzul sexual sistematic al copiilor drept crima impotriva umanitatii".

Papa Benedict al XVI-lea intentioneaza sa viziteze Londra, Glasgow si Coventry in septembrie, unde urmeaza sa-l sanctifice pe cardinalul John Henry Newman, care a trait in secolul al XIX-lera.

Cererea celor doi britanici a fost facuta in contextul in care presa a publicat o scrisoare din

1985 a cardinalului Joseph Ratzinger (viitorul Papa Benedict), adresata episcopului de California John S. Cummins. In scrisoare, cardinalul ii cere episcopului sa se gandeasca mai bine daca va da afara un preot care a admis, in 1978, ca a violat doi copii. Pana la urma, preotul pedofil a fost eliminat din randurile Bisericii Catolice in 1987.

Jeffrey Lena, avocat al Vaticanului, a declarat ca biserica a actionat in maniera "expeditiva" potrivit "standardelor existente in acei ani" si ca episcopul Cummins "era persoana responsabila, care trebuia sa se asigure ca preotii nu mai repetau abuzurile". Cardinalul Ratzinger "nu s-a impotrivit cererilor episcopului de a-l elimina pe preot", a declarat Lena.

UPDATE: Intr-un comentariu postat pe site-ul sau, Richard Dawkins afirma ca nu a cerut arestarea Papei, ci doar s-a declarat favorabil contestarii legale a vizitei Suveranului Pontif in Marea Britanie. (N.Red. Multumim cititorului hitroll pentru semnalare).