Tragicul accident aviatic in care si-au pierdut vietile presedintele Poloniei, alaturi de alte nume mari de la conducerea tarii, tine capul de afis in presa internationala. Unele publicatii apreciaza ca tragedia poate aduce o imbunatatire a relatiilor internationale dintre Polonia si Rusia, iar unii analisti considera ca decimarea conducerii militare si financiare a tarii, precum si moartea unor importanti lideri politici ar putea avea un impact mai mare asupra Poloniei decat pierderea sefului statului. In plus, desi autoritatile ruse au identificat eroarea de pilotaj drept cauza a accidentului, posibilitatea unei defectiuni tehnice nu este exclusa de catre jurnalistii straini.

Tragedia de la Smolensk ar putea intari relatiile ruso-polone

Expertii sunt de parere ca pierderea intregii elite militare in accidentul aviatic de langa Smolensk ar putea avea un impact mai mare asupra Poloniei decat moartea presedintelui tarii, Lech Kaczynski. Seful Centrului pentru Reforma Europeana, Tomas Valasek, a afirmat ca accidentul a dus la decapitarea serivciilor militare poloneze, dar a precizat ca sistemul guvernamental necesar pentru conducerea tarii a ramas intact, intrucat Polonia nu este o republica prezidentiala.

Analistul politic polonez Piotr Kaczynski este de parere ca tragedia aviatica a declansat un adevarat "cutremur politic". Noi alegeri prezdentiale vor fi organizate in cel mult 60 de zile, iar favoritul pentru preluarea functiei supreme in statul polonez este presedintele interimar Bronislaw Komorowski, devenit mare favorit dupa ce premierul in functie, Donald Tusk, personalitate politica populara in Polonia, a anuntat ca nu va candida.

Accidentul ar putea influenta in bine relatiile bilaterale ruso-poloneze, tensionate din cauza masacrului de la Katyn si datorita apropierii Poloniei de Statele Unite. CNN scrie ca o investigatie rapida si eficienta asupra accidentului din partea autoritatilor ruse ar putea reprezenta un plus pentru relatiile dintre cele doua tari.

Reuters scrie ca modul in care Rusia gestioneaza cazul este vazut intr-o lumina favorabila de catre polonezi. Acestia au fost miscati de gestul premierului rus Vladimir Putin care l-a imbratisat pe omologul sau Donald Tusk cand acesta din urma a izbucnit in lacrimi la locul tragediei. "Nu ne asteptam la o atitudine atat de calduroasa din partea lui Putin" a declarat directorul adjunct al Biroului de Securitate Nationala al Poloniei, Witold Waszczykowski, adaugand ca este foarte posibil ca o delegatie alcatuita din oficiali rusi de rang inalt sa participe la inmormantarea lui Kaczynski.

The Guardian afirma ca Polonia lasata in urma de Kaczynski este o democratie stabila, puternica si prospera, tara traversand una dintre cele mai bune perioade din istoria sa. In plus, jurnalistii britanici sunt de opinie ca tragedia ar putea duce la o mica ameliorare in relatiile bilaterale ruso-poloneze.

Pietele poloneze s-ar putea stabiliza rapid dupa ce unele oscilatii s-au petrecut drept consecinta a mortii presedintelui tarii si a guvernatorului bancii centrale. Conform asteptarilor, ratele de schimb si politica dobanzilor nu vor suferi schimbari imediate. Conducerea economica a Poloniei se afla in principal in mainile cabinetului premierului Donald Tusk, care a reusit sa mentina cresterea in ciuda crizei globale a creditelor. Slawomir Skrzypek, guvernatorul bancii centrale, a murit in accidentul de sambata, insa pana la alegerea succesorului sau se asteapta ca politica bancii sa ramana pe traseul actual, scrie Reuters.

Data alegerilor anticipate va fi anuntata in doua saptamani

Presedintele interimar al Poloniei, Bronislaw Komorowski va anunta data desfasurarii alegerilor pentru functia suprema in stat in urmatoarele doua saptamani, dupa ce se va consulta cu partidele parlamentare. Alegerile se vor desfasura in maxim 60 de zile, iar principalul favorit este chiar Komorowski, in absenta unor contracandidati de anvergura, anunta site-ul thenews.pl.

Eroare de pilotaj sau defectiune tehnica?

Comisia speciala de ancheta al Procuraturii Rusiei a anuntat ca, potrivit datelor preliminare, catastrofa aeriana in urma careia si-a pierdut viata presedintele Poloniei nu a fost determinata de probleme tehnice. Primele ipoteze arata ca ar fi vorba despre o eroare de pilotaj, pe fondul cetii dense din zona aeroportului. Purtatorul de cuvant al Procuraturii generale a Rusiei, Marina Gridneva, a declarat ca, potrivit unei prime versiuni, avionul presedintelui polonez s-a lovit, in manevra de aterizare, de varful copacilor.

"Datele au fost descifrate, am efectuat o analiza preliminara, care va fi urmata de una mai detaliata la Moscova. Dar repet - inregistrarea de care dispunem confirma ca avionul nu a avut probleme de ordin tehnic", a declarat seful comisiei, Aleksandr Bastyrkin, citat de RIA Novosti.

Chiar daca din primele informatii reiese ca ar fi fost vorba de o eroare umana pe fondul cetii puternice, iar avionul ar fi lovit un copac la aterizare, o posibila defectiune la bordul aeronavei nu este exclusa dupa cum declara la RFI si corespondentul Radio Polonia in Romania, Thomasz Kluz: "In ultimii cinci ani s-a auzit de multe ori de repetatele probleme ale avionului prezidential. Odata avionul nu a putut sa plece din Polonia, alta data s-a stricat in timpul unei vizite."

Intrebat despre motivul pentru care aeronava nu a fost schimbata, jurnalistul de la Radio Polonia a declarat pentru RFI ca cea mai probabila cauza in acest caz este de natura financiara. "Guvernul avea in plan sa cumpere un avion nou, insa tot timpul era amanata aceasta masura", afirma Thomasz Kluz.

Thomasz Kluz, mai spune ca aeronava prezidentiala a fost implicata intr-un scenariu asemanator anul trecut. Atunci pilotul a fost certat de presedinte pentru ca a ales din motive meteorologice sa aterizeze pe alt aeroport decat cel stabilit initial.