Partidul de centru-dreapta Fidesz este dat castigator detasat in primul tur al alegerilor legislative din Ungaria, in urma rezultatelor anuntate duminica seara de doua exit-poll-uri, transmite Reuters. Alianta Tinerilor Democrati - Fidesz este creditata cu 54-55% din voturi, in timp ce socialistii (MSZP) ar fi obtinut 19-20%.

De asemenea, partidul de extrema dreapta Jobbik a a intrunit, potrivit sondajelor efectuate la iesirea de la urne, 17% din preferintele electoratului, iar partidul ecologist LMP a castigat 6% din voturi, ceea ce le-ar oferi celor doua formatiuni sansa de a intra in Parlamentul de la Budapesta.

Peste opt milioane de unguri au fost asteptati sa-si exercite votul la scrutinul de duminica, iar potrivit rezultatelor partiale de la ora 18.30 privind prezenta la vot, rata de participare era de 59,28%. Totodata, Comisia Electorala Centrala a decis ca urnele sa ramana deschise si dupa ora locala 19.00, dupa ce la sectiile de vot s-au format cozi.

Al doilea tur de scrutin va avea loc pe 25 aprilie, dar analistii spun ca rezultatul de duminica reprezinta un indiciu destul de clar privind victoria detasata a dreptei in aceste alegeri legislative.

Dupa opt ani de opozitie, scorul obtinut in primul tur de Fidesz este suficient pentru ca partidul de centru-dreapta, condus de fostul premier Viktor Orban, sa detina o majoritate de doua treimi in Parlament si sa schimbe guvernul socialist actual. Carismaticul Viktor Orban, care a fost premier intre 1998-2002, a promis sa creeze un milion de locuri de munca in urmatorii 10 ani si a anuntat ca va reduce impozitele pentru a relansa economia. Ungaria este una dintre tarile cele mai afectate de criza financiara, fiind salvata de la faliment in urma unui imprumut de la FMI.

Ascensiunea partidului de extrema - Jobbik

Analistii apreciaza insa ca Jobbik a castigat procente nu neaparat in urma esecurilor repetate ale guvernarii de stanga, cat din cauza deziluziei provocata de evolutiile economice: ungurii se asteptau la o crestere economica mai mare si la o guvernare mai buna dupa caderea comunismului. Vechea clasa politica este vinovata pentru esecul economic si pentru coruptia endemica, iar mesajele partidului de extrema dreapta, care opune coruptiei apararea omului simplu, au atins o coarda sensibila in Ungaria.

Noul partid este nerabdator sa rezolve ceea ce el numeste "Problema Roma", desi subliniaza ca va face acest lucru prin masuri sociale, si nu prin violenta. Unii membri s-au lansat in declaratii apreciate drept antisemite, in ciuda eforturilor liderului partidului de a adopta o aura moderna si europeana, dar in acelasi timp dura.

Liderii Jobbik resping insa aceste acuzatii, afirmand ca politicile radicale sunt esentiale pentru a ajuta comunitatea de 500.000 de roma sa iasa din saracie.

"Suntem acuzati de rasism cand vorbim deschis despre problema roma. S-ar putea sa ranim sentimentele unora cand suntem cinstiti, dar trebuie sa vorbim deschis", spune presedintele partidului, Gabor Vona.

Oficialii partidului se apara prin faptul ca pana si ungurii care nu simpatizeaza cu Jobbik vorbesc frecvent despre frustarea resimtita in urma faptului ca minoritatea roma nu reuseste sa se integreze in societate.

Jobbik apara si controversatele Garzi Ungare, laudandu-le pentru sentimentul se securitate pe care il aduc in zonele rurale sarace, unde politia nu reuseste sa-si faca treaba.