Sambata seara a fost inaugurata, cu o slujba solemna la Catedrala „Sfantul Ioan Botezatorul” din Torino, prezentarea publica a Sfantului Giulgiu (Sacra Sindone) - panza care, conform traditiei, a infasurat corpul crucificat al lui Iisus Hristos. Ultima data, Giulgiul a fost expus publicului acum 10 ani, in 2000, si este prima oara cand vizitatorii il vor putea vedea, dupa restaurarea complexa din 2002.

Peste 2 milioane de pelerini si turisti sunt asteptati sa se reculeaga in fata Giulgiului, in timpul celor 43 de zile cat timp va dura expunerea. Accesul in interiorul Domului este permisa doar celor care au o programare facuta prin internet, pe un site dedicat exclusiv evenimentului. Daca simbata seara au fost circa 12.000 de vizitatori, in urmatoarele saptamani se prevede o afluenta de 45.000 de intrari zilnice. Organizatorii au calculat ca fiecare persoana va avea la dispozitie circa 3-5 minute pentru a observa si a se reculege in fata Giulgiului.

„Evenimentul e organizat bine. Randul pentru a vedea Giulgiul se formeaza inca din parcul de langa Dom. Apoi, in apropierea bisericii, pelerinii urmeaza un traseu acoperit, de o parte si de alta a intrarii, traseu care permite pasajul miilor de persoane. In prima seara, totusi, nu au lipsit momentele de tensiune, mai ales cand pelerinii au ajuns la cateva sute de metri de intrarea in catedrala, acolo unde organizatorii verifica rezervarile facute online”, ne-a spus de la fata locului Dana Bejenaru, romanca stabilita de cativa ani la Torino.

Giulgiul de la Torino, considerat de multi credinciosi una din cele mai importante relicve ale Crestinatatii, a constituit, de-a lungul anilor, obiect de polemica printre oamenii de stiinta. Este vorba, intr-adevar, de lintoliul in care a fost infasurat Iisus Hristos dupa crucificare?

Raspunsul Bisericii l-a dat cardinalul de Torino, Severino Poletto, custodele lintoliului, in predica de aseara: „Biserica nu are competenta specifica pentru a se pronunta asupra autenticitatii Giulgiului. Este un lucru pe care trebuie sa-l stabileasca oamenii de stiinta. Cu siguranta, Giulgiul nu este un artefact, deci raman fondate, cu un inalt grad de probabilitate, argumentele in favoarea autenticitatii sale”.

Evenimentul se desfasoara sub titlul „Passio Christi, passio hominis” (Patimile lui Hristos, patimile oamenilor), de fapt o invitatie facuta de cardinalul Poletto pelerinilor, aceea ca „imaginea Giulgiului sa ne faca sa ne amintim de durerea fiecarui individ si de seferinte care nu au, deseori, nici macar un nume”.

Papa Benedict al XVI-lea a anuntat ca pe data de 2 mai va vizita Domul din Torino, pentru a se reculege in fata Giulgiului.