In Ungaria se desfasoara astazi primul tur al alegerilor parlamentare, un scrutin care ar putea marca o surpriza uriasa: partidul de extrema dreapta Jobbik ar putea deveni al doilea partid al Parlamentului, spre consternarea fortelor democrate si a alegatorilor suficient de batrani pentru a-si aduce aminte de trecutul fascist al tarii. Potrivit analistilor, alegerile ar putea aduce dreapta condusa de Fidesz la putere si ar putea reprezenta prima sansa pentru partidul de extrema dreapta Jobbik sa intre in Parlament, transmite AFP.

Dupa opt ani de opozitie, este de asteptat ca Fidesz sa castige alegerile, care se desfasoara in doua tururi. Ultimele exit-polluri publicate vineri arata ca partidul de centru-dreapta condus de fostul premier Viktor Orban va zdrobi MSZP, partidul de stanga, cu 62% din preferintele electoratului. El este urmat in sondaje de socialisti cu 20%, in timp ce Jobbik intruneste 13% din preferintele electoratului. Dar sondaje anterioare aratau ca partidul de extrema dreapta are sanse sa termine pe pozitia a doua.

Extrema dreapta reprezentata de Jobbik s-a facut cunoscuta prin discursul anti-semit si anti-roma si ar putea castiga pentru prima data un loc in Parlament, dupa o ascensiune fulminanta in preferintele electoratului ungar. In acest context, o intrebare-cheie este daca Fidesz va asigura o majoritate de doua treimi, care i-ar permite sa schimbe Constitutia.

Analistii apreciaza ca Jobbik a castigat procente nu neaparat in urma esecurilor repetate ale guvernarii de stanga, cat din cauza deziluziei provocata de evolutiile economice: ungurii se asteptau la o crestere economica mai mare si la o guvernare mai buna dupa caderea comunismului. Noul partid este nerabdator sa rezolve ceea ce el numeste "Problema Roma", desi subliniaza ca va face acest lucru prin masuri sociale, si nu prin violenta. Unii membri s-au lansat in declaratii apreciate drept antisemite, in ciuda eforturilor liderului partidului de a adopta o aura moderna si europeana, dar in acelasi timp dura.

Ungaria este una dintre tarile cel mai grav lovite de criza economica in 2008, dar care a scapat de pericolul falimentului printr-un imprumut de 20 de miliarde de euro de la FMI, Banca Mondiala si UE. Acum, tara este in proces de revenire economica, datorita programului bugetar riguros impus de guvernul socialist. Dar masuri precum majorarea taxelor si taierea salariilor si a pensiilor au facut guvernul nepopular, iar ungurii par gata sa il sanctioneze prin votul de duminica, acordand un vot masiv aripii de dreapta.

Carismaticul Viktor Orban, care a fost premier in 1998-2002, a promis sa creeze un milion de locuri de munca in urmatorii 10 ani si a anuntat ca va reduce impozitele pentru a relansa economia. Insa inaintea primului tur al alegerilor de duminica, unu din patru cetateni se declara inca nehotarat.