"Liderii politici si cei militari n-ar trebui sa zboare impreuna", a declarat un expert in domeniul aviatiei, citat de Gazeta Wyborcza. Grzegorz Holdanowicz a afirmat sambata, dupa accidentul de avion in care si-au pierdut viata presedintele polonez, lideri politici si comandanti militari de la Varsovia, ca desi nu exista regulamente care sa interzica acest lucru, demnitarii n-ar trebui sa zboare in acelasi avion.

Potrivit listei victimelor, aproape toti comandantii armatei poloneze au fost ucisi in urma accidentului de avion produs sambata in apropierea aeroportului Smolensk, din vestul Rusiei.

Printre cele 96 de persoane ucise s-au aflat: seful Statului Major - Franciszek Gagor, seful Securitatii Nationale - Aleksander Szczyglo, comandantul Fortelor Armate Poloneze - gen. Bronisław Kwiatkowski, comandantul Fortelor Armate Aeriene Poloneze - gen. Andrzej Blasik, comandantul Fortelor Terestre Poloneze - gen. Tadeusz Buk, comandantul Fortelor Armate Speciale Poloneze - gen. Włodzimierz Potasinski, Comandantul Marinei - Andrzej Karweta.

"Intr-o clipa, Polonia si-a pierdut intreaga conducere militara", scrie Gazeta Wyborcza, care se intreaba: "Cine a permis ca toate aceste persoane sa se afle la bordul unui singur avion?"

"Nu exista regulamente care sa interzica zborul impreuna. Presedintele si premierul n-ar trebui in mod clar sa zboare impreuna", a declarat expertul in aviatie Grzegorz Holdanowicz. "Este o lectie care va trebui amintita in viitor. In opinia mea, ei trebuie sa zboare separat, din diferite motive. Este ingrozitor ca nu exista o alta tara in care sa se fi produs doua catastrofe in sase ani: prima data, cu elicopterul premierului (incident din decembrie 2003, in care a fost implicat elicopterul Mi-8 al fostului premier Leszek Miller, in apropiere de Varsovia) si acum cu avionul presedintelui".

Surse din Ministerul polonez al Apararii au declarat ca "in urma catastrofei CASA, cand un avion militar s-a prabusit in nord-vestul Poloniei, in 2008, ucigand mai multi soldati, au fost date ordine clare potrivit carora comandantii unitatilor militare nu trebuie sa calatoreasca la bordul aceluiasi aparat. Mai mult, n-ar trebui sa zboare impreuna nici comandantii diferitelor arme".

Statul Major General al armatei poloneze s-a reunit in sedinta de urgenta, sambata, dupa ce lideri de rang inalt ai armatei au murit in tragedia aviatica din Rusia. Conform regulilor militare poloneze, comandantii adjuncti preiau automat conducerea posturilor in astfel de situatii de urgenta, pana la numirea oficiala a unei noi conduceri.