Vestea mortii presedintelui Lech Kaczynski si a altor zeci de demnitari polonezi, intr-un tragic accident aviatic, a starnit reactii la nivel international. Numerosi lideri ai lumii au transmis mesaje de condoleante si solidaritate pentru familiile victimelor si pentru intregul popor polonez.

"Cred ca intreaga lume este mahnita si intristata de aceasta veste", a declarat prim-ministrul britanic Gordon Brown. "Stim dificultatile prin care a trecut Polonia, sacrificiile indurate de presedintele Kaczynski insusi, in lupta sa anticomunista, impreuna cu miscarea Solidaritatea. Stim contributia sa adusa la apararea independentei si democratiei in Polonia", a adaugat Brown.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a transmis un comunicat prin care a adus un omagiu fostului presedinte polonez. "Lech Kaczynski si-a dedicat intreaga viata tarii sale. Un aparator neobosit al ideilor in care a crezut, a luptat cu convingere pentru valorile care l-au determinat sa se implice in politica: democratie, libertate si lupta impotriva totalitarismului", noteaza Sarkozy.

La randul sau, cancelarul german Angela Merkel s-a declarat "profund socata de vestea tragicului accident aviatic si de moartea presedintelui polonez".

Miguel Angel Moratinos, ministrul de Externe al Spaniei, tara care detine in prezent presedintia UE, a prezentat un mesaj de sustinere pentru poporul polonez din partea Uniunii, precizand ca doreste sa transmita "un semnal de solidaritate, in acest moment crucial pentru toti polonezii si europenii".

Premierul suedez Fredrik Reinfeldt a declarat: "Ce s-a intamplat este o imensa catastrofa pentru tara noastra vecina, iar gandurile noastre se indreapta catre familiile celor decedati, precum si intreaga natiune poloneza".

De asemenea, presedintele rus Dmitri Medvedev si premierul Vladimir Putin si-au exprimat regretul fata de cele intamplate, anuntand totodata ca o comisie speciala, creata din ordinul specific al liderului de la Kremlin, va ancheta circumstantele producerii tragediei aviatice. Putin si-a prezentat condoleantele intr-o convorbire telefonica cu omologul sau polonez, Donald Tusk, in timp ce presedintele Medvedev a transmis liderului Parlamentului din Polonia, Bronislaw Komorowski, acum presedinte in exercitiu, ca "este alaturi de poporul polonez in aceste momente de doliu si durere".

"Imi amintesc de intalnirea cu presedintele Poloniei din 1 septembrie 2009, cu ocazia comemorarii celui de al Doilea Razboi Mondial. Polonia a pierdut un extraordinar sef de stat, care pana in ultima clipa a ramas conectat la ideea poloneza si la soarta Poloniei", a spus premierul bulgar Boiko Borissov, in mesajul de condoleante transmis omologului sau polonez, Donald Tusk.

Si secretarul General al NATO Anders Fogh Rasmussen a transmis din partea Aliantei "cele mai profunde condoleante" poporului polonez.

Nu in ultimul rand, premierul roman Emil Boc a transmis un comunicat in care isi exprima regretul fata de tragicul accident in care si-au pierdut viata presedintele Poloniei si alti inalti oficiali ai tarii.