Fostul premier al Poloniei Leszek Miller, care in 2003 a supravietuit unui accident de elicopter, a declarat unui post de televiziune polonez ca a avertizat de mult ca un dezastru aviatic va avea loc, din cauza flotei invechite a statului.

"Am spus la un moment dat ca intr-o zi vom participa cu totii la o procesiune funerara, si tocmai atunci vom decide sa inlocuim flota de avioane a statului", a spus fostul premier, citat de New York Times.

Presedintele polonez Lech Kaczynski a murit sambata intr-un accident aviatic in Rusia, impreuna cu elita politica a tarii. Avionul in care se aflau presedintele Poloniei, sotia acestuia, guvernatorul Bancii Centrale din Polonia, seful Statului Major si alti demnitari polonezi s-a prabusit in apropierea aeroportului Smolensk, din vestul Rusiei. Delegatia poloneza urma sa mearga la Katyn pentru a comemora asasinarea a mii de ofiteri polonezi in al doilea Razboi Mondial.

Tupolev-154 (Tu-154), avionul prezidential polonez, este construit in Rusia si a fost considerat mult timp una dintre cele mai sigure aeronave civile. Designul modelului a fost realizat in anii '60 si a fost utilizat intens de compania aviatica rusa Aeroflot. Este utilizat in continuare pentru zborurile interne din Rusia si din alte state ex-comuniste.

Ria Novosti scrie ca numarul maxim de pasageri al unui Tu-154 este de 180, iar in aeronava presedintelui Lech Kaczynski se aflau 132.