Jurnalistul moldovean Ernest Vardanean a fost arestat de serviciile secrete transnistrene, pentru spionaj in favoarea Republicii Moldova. Ziaristul este acuzat de "inalta tradare" de catre autoritatile separatiste si risca intre 12 si 20 ani de inchisoare, relateaza presa din Moldova.

Vardanean este angajat al publicatiei "Novii Reghion" din Transnistria si activeaza de mai multi ani ca jurnalist la Tiraspol, unde locuieste impreuna cu familia sa.

Sotia ziaristului, Irina Vardanean, a declarat intr-o interventie telefonica la PublikaTV ca sotul ei a fost ridicat de catre securitatea transnistreana in seara zilei de miercuri si de atunci nu mai stie nimic de el. "Nu stiu daca este viu, nu stiu daca a mancat ceva in acest timp", a declarat aceasta, potrivit Unimedia.md.

"Cauza retinerii mentionata de catre serviciile secrete transnistre o reprezinta incalcarea art. 271 din Codul Penal al regiunii transnistrene - adica spionaj in favoarea Moldovei", a declarat Oleg Cristal, jurnalist la Publika TV, fost coleg cu Ernest Vardanean.

Expertul in problema transnistreana, Oazu Nantoi, a confirmat pentru Jurnal.md ca Vardanean a fost arestat pentru spionaj in favoarea Moldovei. "Jurnalistii prezinta pericol la Tiraspol, pentru ca orice sclipire de adevar blocheaza activitatea structurilor, care si pana acum sunt controlate de KGB", a spus Nantoi, care a adaugat ca autoritatile moldovene nu pot face nimic mai mult decat "niste apeluri neputincioase".

Si presedintele Asociatiei pentru drepturile omului Promo-LEX, Ion Manole, a mentionat pentru Jurnal.md ca Vardanean a fost arestat pentru "inalta tradare de patrie", si ca "la acest moment, jurnalistul se afla in custodia structurilor de securitate tiraspolene". Potrivit lui Manole, citat de Unimedia.md, acesta risca intre 12 si 20 ani de inchisoare.