Un ONG american ofera toxicomanilor din Marea Britanie pana la 200 de lire sterline ca sa accepte sa fie sterilizati, pentru a reduce astfel numarul copiilor expusi inca de la nastere dependentei de droguri, relateaza The Telegraph.

Controversata organizatie Project Prevention a anuntat deja deschiderea unei linii telefonice gratuite pentru cei interesati, in timp ce sustinatorii "dreptului la viata" considera initiativa "inumana".

Asociatia sustine ca peste 3.500 de dependenti de alcool si droguri au acceptat sa fie platiti pentru a fi sterilizati, renuntand la a mai avea copii.

Programul a fost derulat pana acum in Statele Unite, insa ONG-ul a primit recent o donatie de 13.000 de lire sterline de la un britanic anonim pentru a lansa un serviciu similar in Marea Britanie.

Barbara Harris, initiatoarea proiectului, a declarat ca a vizitat mai multe agentii anti-drog din Londra pentru a-si face cunoscuta campania, precizand totodata ca a primit nenumarate solicitari pentru a interveni in cazul toxicomanilor din aceasta tara.

"Vom face cunoscut programul nostru consumatorilor de droguri, asistentilor sociali, legiuitorilor. Oricine intra in contact cu astfel de persoane dependente si le poate indruma spre programul nostru are pusa la dispozitie o linie telefonica gratuita", a declarat Harris.

Proiectul a atras un numar mare de critici, care acuza faptul ca multi din cei care accepta aceasta oferta vor folosi banii pentru a-si cumpara alte droguri si, totodata, vor suporta interventia de sterilizare prin intermediul serviciului national de santate publica (NHS), pe banii contribuabililor.

"Este inuman sa incerci sa elimi probleme umane prin eliminarea oamenilor insisi. Astfel de campanii n-ar trebui sa aiba loc in Marea Britanie", a declarat Anthony Ozimic, reprezentant al Societatii pentru Protectia Copiilor Nenascuti (SPUC), care apara drepturile gravidelor.