Premierul israelian Benjamin Netanyahu si-a anulat vizita la Washington, unde urma sa participe la summitul privind securitatea nucleara, o decizie care reliefeaza temerile Israelului legate de explicatiile privind prezumtivul sau arsenal nuclear, relateaza AFP.

Netanyahu va fi reprezentat de ministrul insarcinat cu serviciile de informatii, Dan Meridor, la acest summit care va reuni, luni si marti, reprezentantii a 47 de tari.

"Am aflat recent ca anumite tari vor sa foloseasca acest summit pentru a ataca Israelul", a explicat un oficial israelian, sub protectia anonimatului.

Potrivit presei israeliene, Netanyahu s-a aratat ingrijorat de faptul ca o serie de state musulmane care vor participa la conferinta, precum Egiptul si Turcia, intentioneaza sa faca presiuni pentru ca Israelul sa permita inspectii internationale la siturile nucleare.

Obiectivul summitului de la Washington este discutarea masurilor comune pentru asigurarea "materialelor nucleare vulnerabile" si impiedicarea actelor de terorism nuclear.

Israelul a acuzat in repetate randuri regimul islamic de la Teheran ca dezvolta un program nuclear militar sub acoperirea unor scopuri civile si nu a exclus lovituri militare impotriva Iranului.

Dar israelienii nu doresc sa-si vada propriul program nuclear expus pe scena internationala.

Expertii straini estimeaza ca Israelul, considerat a sasea putere atomica, dispune de 100 pana la 300 de ogive nucleare.

Statul evreu nu a confirmat niciodata, dar nici nu a dezmintit aceasta capacitate, urmand asa numita doctrina a ambiguitatii.

"Aceasta politica a ambiguitatii constituie unul dintre fundamentele securitatii nationale israeliene", a repetat, in cursul acestei saptamani, ministrul adjunct al afacerilor externe, Dany Ayalon.

"Continuam sa afirmam ca Israelul nu va fi prima tara care va recurge la arma atomica in Orientul Mijlociu. Aceasta politica se mentine si nicio presiune din partea niciunui stat nu o va schimba", a subliniat Ayalon.

Spre deosebire de alte puteri nucleare, Israelul nu a semnat Tratatul de neproliferare a armelor atomice, care l-ar obliga sa permita inspectii din partea Agentiei internationale pentru energia atomica.

Programul nuclear israelian a fost lansat in anii '50 de premierul David Ben Gurion, cu ajutorul Frantei. El este centrat pe reactorul de la Dimona, in desertul Neguev (sud).

Ulterior, statul evreu a ajuns la o intelegere, in 1969, cu Statele Unite, potrivit careia liderii evrei se vor abtine de la orice declaratie publica legata de potentialul nuclear al tarii lor si nu vor recurge la niciun test nuclear. In schimb, Washingtonul se angajeaza sa se abtina sa exercite presiuni asupra acestui dosar.

Niciun lider nu a indraznit pana in prezent sa incalce acest tabu si sa recunoasca existenta unui arsenal nuclear.

In ultimii ani, insa, aluziile referitoare la acest dosar au devenit din ce in ce mai transparente.