In Ucraina a inceput o ampla reforma lingvistica in invatamant, informeaza Nezavisimaia gazeta. Joi, Minsterul ucrainean al Educatiei a prezentat noile reguli de admitere in institutiile de invatamant superior, care anuleaza obligativitatea ca examenele sa fie sustinute exclusiv in limba ucraineana.

Cu o saptamana in urma, guvernul de la Kiev a permis absolventilor de liceu ca bacalaureatul sa fie sustinut nu numai in limba ucraineana, dar si in alte cinci limbi - rusa, polona, tatara, romana si maghiara.

Incepand din septembrie, Ministerul intentioneaza sa acorde elevilor si studentilor dreptul de alegere libera a limbii de studiu. Expertii considera ca, din punct de vedere tehnic, aceasta parte a reformei este, practic, imposibil de realizat, scrie NG.

Pe viitor sunt avute in vedere schimbari politice de amploare. Printre altele, se intentioneaza ca regiunile sa primeasca noi drepturi politice si o mai mare autonomie fata de centru, ceeea ce va permite fiecareia sa opteze in favoarea unei limbi de comunicare.

Liderul partidului comunist al Ucrainei, Petr Simonenko, spune ca „refuzul de a organiza un referendum national privind NATO si acordarea limbii ruse statutul de a doua limba de stat inseamna o tradare a electoratului care a votat in favoarea lui Viktor Ianukovici la alegerile prezidentiale”.