Parchetul din Paris va deschide o ancheta judiciara, dupa ce 35 de salariati ai France Telecom s-au sinucis. Sindicalistii au depus o plangere in acest caz, acuzand conducerea companiei de hartuire si de faptul ca a pus in pericol viata angajatilor, informeaza cotidianul francez Le Monde.

Ancheta este deschisa pe baza unui raport realizat de un inspector al muncii, potrivit caruia conducerea France Telecom si-a fixat ca obiectiv concedierea a 22.000 de salariati. Acelasi raport arata ca managerii companiei au facut presiuni asupra personalului si l-au "pus in pericol prin implementarea unui program de lucru care ar putea dauna grav sanatatii angajatilor", din cauza unor "metode de gestionare ce caracterizeaza hartuirea morala".

Inspectia muncii arata cu degetul mai ales la "politica de reorganizare si de management" condusa din 2006 si precizeaza ca managementul France Telecom a fost alertat "in dese randuri (…) cu privire la efectele produse asupra sanatatii angajatilor". Raportul acuza conducerea companiei si pe fostul director al France Telecom, Didier Lombard.

Cinci angajati ai companiei s-au sinucis de la inceputul anului, in afara locului de munca. Ultimul caz de suicid este cel al unui angajat in domeniul serviciilor intreprinderii din Dijon in varsta de 32 de ani, care s-a sinucis in luna februarie, la domiciliul sau. Potrivit unei surse din interiorul sindicatului, salariatul era angajat sub un contract de drept privat, la fel ca 35% dintre salariatii France Telecom. Dupa o perioada indelungata de intrerupere a activitatii provocata de o boala, angajatul revenise de cateva luni la locul de munca.

Sindicalistii dau vina pe climatul de stres produs de restructurari si conditiile proaste de munca. Multi dintre cei care si-au pus capat zilelor au lasat bilete de adio, in care acuzau deciziile conducerii si stresul de la locul de munca. Cu o participatie de 27%, Statul este principalul actionar al grupului privatizat in 1997. Cei care erau angajati la momentul deschiderii de capital si-au pastrat statutul de functionari. Ei reprezinta astazi 65% din efectivele unui grup devenit in cativa ani un gigant al tehnologiei, dupa ce a detinut timp de decenii monopolul in Franta.