Presedintele Kirgizstanului, Kurmanbek Bakiev, declara ca nu va demisiona in ciuda faptului ca a parasit tara dupa izbucnirea vioelntelor: "Declarca nu am demisionat din functia de presedinte", a spus Bakiev prin intermediul unui mesaj, transmis presei locale si preluat de AFP. Presedintele atrage atentia ca Kirgizstanul se afla la un pas de o catastrofa umanitara.

Mii de manifestanti nemultumiti de cresterea preturilor si acuzand regimul presedintelui Kurmanbek Bakiev de coruptie, s-au confruntat miercuri cu fortele de ordine la Biskek, in capitala Kirgizstanului, dar si in alte orase din aceasta fosta republica sovietica din Asia Centrala.

Bakiev a fugit din capitala dupa confruntarile violente care au permis opozitiei sa preia controlul centrelor nevralgice ale puterii.

Rosa Otunbaieva, fost ministru de Externe, a fost nominalizata de opozitie la conducerea Guvernului interimar care controleaza tara si cere demisia lui Bakiev.

Otunbaieva a anuntat joi ca alegeri prezidentiale vor avea loc in termen de sase luni.

Secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, a anuntat joi la Viena detasarea diplomatului slovac Jan Kubis in Kirgizstan.

Prim ministrul rus Vladimir Putin a vorbit la telefon joi cu noul lider interimar din Kargazstan si a oferit ajutor statului din Asia Centrala, a declarat un purtator de cuvant.

"Putin a subliniat ca tinand cont de natura speciala a relatiilor dintre cele doua tari, Rusia a oferit intotdeauna si ramane pregatita sa furnizeze ajutor umanitar necesar pentru oamenii din Kargazstan," a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al premierului rus.