Oficiali ai Departamentului Apararii din SUA au declarat ca o inregistrare video postata pe Wikileaks.org, care arata soldati americani tragand din elicopter asupra unui grup de barbati, unii dintre ei neinarmati, pe o strada din Bagdad, "prezinta doar o perspectiva limitata" si "numai o parte a evenimentelor petrecute in acea zi", relateaza New York Post. Printre cele 25 de persoane ucise in atac s-au numarat un ziarist de la Reuters si soferul sau.

Wikileaks.org i-a acuzat pe soldatii americani ca au ucis 25 de civili in incidentul produs la 12 iulie 2007, in capitala irakiana. Reprezentantii Wikileaks au afirmat ca inregistrarea, facuta dintr-un un elicopter al armatei, arata ca irakienii mergeau printr-o curte si ca nu au provocat in niciun fel atacul. Echipajele de pe elicoptere i-au ucis pe irakieni dupa ce au confundat camerele foto cu arme automate.

New York Post citeaza afirmatiile unor persoane care contesta filmul si sustin ca Wikileaks a editat inregistrarea, pentru a nu arata, spre exemplu, cum cel putin unul dintre irakieni avea asupa lui un lansator de grenade, in timp ce altul tinea in maini o arma automata AK-47.

Capitanul Jack Hanzlik, purtator de cuvant al US Central Command, a afirmat ca inregistrarea "prezinta doar o perspectiva limitata". "Filmul video prezinta numai o parte a evenimentelor petrecute in acea zi. Privind doar acest film, oamenii nu pot intelege batalia complexa care a avut loc. Vedem numai o imagine foarte ingusta a evenimentelor", a precizat ofiterul.

Hanzlik a afirmat ca imaginile stranse in timpul anchetei militare au dezvaluit prezenta a numeroase arme, gasite langa cadavrele celor ucisi, inclusiv trei lansatoare de rachete. "Fortele noastre au fost angrenate in lupta pe parcursul intregii zile cu persoane a caror descriere se potriveste cu cea a barbatilor prezenti in film. Varsta lor, armele pe care le aveau si faptul ca se aflau in apropierea fortelor noastre arata ca acesti barbati erau, in mod potential, o amenintare", a spus ofiterul american. In plus, oficialii militari din SUA afirma ca barbatii care apar in film sunt singurele persoane vizibile pe strada.

Armata americana a declarat ca soldatii sai aflati in zona au fost atacati cu lansatoare de rachete, moment in care au solicitat sprijin aerian.

Wikileaks sustine insa ca elicopterele americane au incalcat legile razboiului, dupa ce au tras impotriva unei masini care venise sa ridice ranitii. Armata SUA a precizat insa ca masina nu avea vreun insemn vizibil care sa arate ca era o ambulanta sau alt venicul ce trebuia protejat. In plus, americanii afirma ca cei doi angajati Reuters nu purtau nici ei semne clare ca erau reprezentanti mass-media.