Premierul rus Vladimir Putin s-a aflat miercuri la Katyn, la comemorarea a 70 de ani de la executia prin impuscare a mii de militari polonezi. Oficialul de la Kremlin, impreuna cu omologul sau plonez, Donald Tusk, s-a inclinat in fata zidului cu numele celor ucisi. Presa rusa sustine ca polonezii au asteptat ca Putin sa spuna „iertati-ne”. Dar nu a fost sa fie.

Sefii guvernelor celor doua state au catalogat ziua de 7 martie drept moment de cotitura in istoria relatiilor dintre Rusia si Polonia, scrie presa de la Moscova. Vremia novostei crede ca la ceremoniile comemorative, Putin a rostit poate cel mai emotionant discurs dintre toate interventiile sale publice. Premierul rus a declarat ca faradelegile comise de regimul stalinist totalitar au primit din partea justitiei o evaluare corespunzatoare, care nu va fi revizuita. El a spus ca nimic nu trebuie uitat din lectiile trecutului.

In acest context, premierul rus a amintit ca decenii de-a randul adevarul a fost ascuns, dar ca orice tantativa de a arunca responsabilitatea pe umerii poporului rus ar fi o mare nedreptate.

Rossiskaia gazeta crede, pe de alta parte, ca polonezii au asteptat ca Putin sa spuna „iertati-ne”. Dar nu a fost sa fie. Ziarul citeaza punctul de vedere al emisarului special al Rusiei pentru drepturile omului, Vladimir Lukin, care nu considera ca poporul rus este vinovat de tragedia de la Katyn. El a amintit ca acele crime au fost comise de NKVD din ordinul conducerii politice de la acea data. Iar statul care poarta vina pentru moartea a mii de militari polonezi nu mai exista de mult.

Polonia crede ca Rusia nu a scos la lumina zilei toate documentele legate de drama de la Katyn si de alte asemenea momente, scrie Novye izvestia, precizand ca este vorba de uciderea a peste 21.000 de oameni. Directorul Institutului pentru politica internationala si de stat, Slobomir Demski, explica faptul ca rudele celor executati in urma cu 70 de ani vor sa auda numele calailor.

Kommersant estimeaza ca Rusia nu a efectuat pasul principal – nu i-a recunoscut pe militarii polonezi executati drept victime ale represiunii. Oricum, noteaza cotidianul, premierul polonez Donald Tusk este convins ca, mai devreme sau mai tarziu, intreg adevarul despre Katyn va fi dezvaluit.