Un tablou cu degringolada economica, instabilitate si chiar anomalii politice. Ungaria se indreapta spre duminica alegerilor parlamentare cu o polita electorala pe care ar urma sa o incaseze socialistii, aflati la putere de opt ani. FIDESZ, "tinerii democrati" ai fostului premier Viktor Orban, pot miza pe o majoritate absoluta, spun sondajele. Dar socul vine de abia de aici incolo.

"Faradelegile politicenilor vor fi pedepsite cu dublul pedepsei normale. Iar pentru fiecare ban furat averii nationale vom pedepsi cu inchisoare pe viata".

Mesajul lui Gabor Vona este intampinat cu entuziasm de multimea adunata la miting. Desigur, la puscarie cu ei!

Gabor Vona este liderul miscarii Jobbik, extrema dreapta din Ungaria, cotata cu pana la 20% din intentiile de vot. Un record pentru Europa Rasariteana post-comunista. Ei sunt - exact cum le spune si titulatura - mai buni. Mai buni decat tiganii, decat evreii, decat toti strainii. E mesajul cu care Gabor Vona si-a mobilizat electoratul de care, acum, la finalul discursului din Deak-Ter, se desparte cu salutul martial "Doamne ajuta!", primind, din partea celor 50.000 de participanti la mitingul electoral raspunsul "Pentru vremuri mai frumoase!".

Sentimente nationaliste exarcerbate

Copilul minune al tranzitiei post-comuniste a devenit scena celor mai exacerbate sentimente nationaliste. Discursuri rasiste si sovine precum si defilari paramilitare au marcat, in vremea din urma, ascensiunea extremei drepte ungare. Si daca ar fi fost vorba numai despre atacuri verbale... Dar anul trecut a fost semnalat si un val de atacuri de tip terorist impotriva comunitatilor roma.

Razboiul verbal dintre partidele oarecum traditionale ale Ungariei recente, socialistii aflati la guvernare de opt ani si national-conservatorii, a paralizat evolutia statului ungar. Tara are datorii imense, societatea se plange tot mai mult de coruptie si proasta guvernare. Fara ajutorul Uniunii Europene si al Fondului Monetar International, Ungaria ar fi fost declarata falimentara. Pentru extremistii din Jobbik, reteta este mult mai simpla: "Ungaria ungurilor". Gabor Vona face o comparatie intre tara sa si o locuinta in care locuiesc deopotriva proprietari si chiriasi, dar chiriasii dicteaza proprietarilor: "Vrem ca interesele Ungariei si ale natiunii sa fie masura lucrurilor, in economie, in media, in cultura".

Mesaje anti-globalizare si impotriva capitalului international

Un discurs pe care l-a legitimat, insa, tocmai viitoarea majoritate national-conservatoare. FIDESZ, care, spun sondajele, ar putea lua in calcul si doua treimi din mandatele din viitorul Parlament, a dat tonul, prin vocea liderului Viktor Orban, mesajelor antiglobalizare si impotriva capitalului international: "Oamenii vor avea abia atunci de lucru in Ungaria cand vom apara produsele ungare si pamantul Ungariei".

Un mesaj populist-nationalist, completat cu promisiuni de reducere a impozitelor si consultari populare in privinta legislatiei nationale. Spatiul de manevra este, insa, limitat. Ungaria are angajamente asumate fata de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Materialul a fost publicat pe site-ul Deutsche Welle.