Presedintele american, Barack Obama si cel rus, Dmitri Medvedev au semnat, joi, la Praga, noul Tratat Start de reducere a armelor nucleare. Documentul prevede ca fiecare parte sa detina cate 1.550 de ogive si interzice amplasarea armamentului strategic ofensiv in afara teritoriilor nationale ale celor doua state. Tot in capitala Cehiei va fi prezent joi si presedintele Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu va participa alaturi de alti zece lideri din Europa Centrala si de Est la un dineu pe tema modalitatilor de promovare a pacii si securitatii in Europa si din vecinatatea acesteia - transmite Radio Romania Actualitati.

Semnarea tratatului START intre cele doua tari vine cu o saptamana inaintea summit-ului de la Washington, la care Barack Obama a invitat 40 de sefi de stat pentru a discuta despre securitate si neproliferarea armamentului nuclear, in perioada 12-13 aprilie.

Tratatul inlocuieste vechiul acord semnat in 1991 si care a expirat la 5 decembrie 2009. Semnarea documentului a fost precedata de o discutie intre cei doi sefi de stat.

Noul tratat START prevede interzicerea amplasarii de armament ofensiv strategic dincolo de teritoriile nationale.

Acest nou tratat "va limita fortele nucleare americane si ruse in mod considerabil, sub pragul stabilit prin tratatul START semnat in 1991 si prin tratatul de la Moscova semnat in 2002", a anuntat Casa Alba.

Conform acestui nou tratat, arsenalele nucleare ale celor doua tari vor fi limitate la 1.550 de ogive "cu 30 la suta mai putin decat limita maxima prevazuta in tratatul de la Moscova", precizeaza presedintia americana.

Tratatul START I (Strategic Arms Reduction Talks sau Negocieri asupra reducerii armelor strategice) a fost semnat la 31 iulie 1991, la Moscova, de Mihail Gorbaciov, presedinte, la acea vreme, al fostei Uniuni Sovietice, si presedintele american George Bush. Acesta inlocuia acordul SALT (Strategic Arms Limitation Talks), semnat in 1972 si 1979 de Statele Unite si URSS, prin care se prevedea limitarea dezvoltarii armamentului.

Considerat cel mai ambitios efort de dezarmare nucleara din partea celor doua superputeri, START I prevedea reducerea de la 9.986 pana la 8.556 a numarului ogivelor nucleare americane si de la 10.237 la 6.449 a numarului celor sovietice. Procesul de reducere era prevazut sa dureze sapte ani.

Moscova, multumita de noul tratat

Potrivit Kommersant, Moscova este multumita de textul rezultat in urma a peste un an de negocieri, subliniind ca este poate pentru prima data cand echipele celor doua state au reusit sa vorbeasca de la egal la egal in chestiunea dezarmarii nucleare. Publicatia noteaza ca Administratia americana a evocat doua lucruri vorbind despre motivul pentru care s-a optat pentru Praga ca loc pentru semnarea importantului document.

In primul rand, tot la Praga, in urma cu exact un an, Obama a proclamat declansarea luptei pentru o dezarmare nucleare globala. In al doilea rand, Cehia trebuia sa primeasca macar o compensatie morala pentru ca a fost eliminata din planurile Washingtonului de amplasare a elementelor scutului american antiracheta.

Cotidianul mentioneaza ca ceremonia de la Praga a fost urmarita de mai mult de o mie de ziaristi, care au primit, imediat dupa semnare, un rezumat al continutului tratatului. Casa Alba si Kremlinul au decis sa faca o dezvaluire sincronizata a ducumentelor, in limbile rusa si engleza, inclusiv a tuturor anexelor.

Noul tratat este calificat la Washington si Moscova drept istoric, diplomatia rusa exprimandu-si speranta ca acordul convenit va deschide „o noua etapa in dezvoltarea parteneriatului bilateral”. „Sa speram ca de la faza de confruntare am trecut, in sfarsit, intr-o etapa superioara, a muncii in comun pentru binele tuturor”, a spus ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.