Thailanda a decretat starea de urgenta in capitala, miercuri, dupa ce protestatarii au luat cu asalt cladirea Parlamentului, fortand mai multi oficiali guvernamentali sa fuga cu elicoptere militare, anunta Reuters. "Camasile rosii", sustinatori ai fostului premier Thaksin Shinawatra protesteaza de patru saptamani impotriva guvernului actual pe care il considera nelegitim. Protestatarii au declarat ca "si-au indeplinit misiunea pe ziua de azi" si ameninta ca vineri vor organiza cel mai mare protest de pana acum.

Incidentul de miercuri a fost cel mai rasunator din 12 martie si pana acum, de cand au inceput protestele in capitala thailandeza. Sustinatorii fostului premier s-au adunat in fata cladirii si au reusit sa treaca de randurile de jandarmi, mai multe sute de "camasi rosii" reusind sa patrunda in cladirea parlamentului. Acestia au incercat sa treaca si de fortele de securitate din hol, insa au renuntat dupa 20 de minute si s-au regrupat in fata cladirii.

Ministrii avusesera mai devreme o intalnire de cabinet la parlament, si unii dintre ei plecasera deja. Insa vicepremierul Suthep Thaugsuban, impreuna cu alti cativa ministri erau inca in cladire in momentul respectiv si au fost nevoiti sa fuga cu ajutorul unor elicoptere militare.

Protestatarii s-au retras din fata parlamentului, insa zeci de mii au ramas in principalul district comercial al Bangkokului, unde stau de sambata, sfidand ordinele premierului Abhisit Vejjajiva, care le-a cerut sa plece. 50.000 de persoane se aflau in aceasta zona miercuri seara si nu pareau sa plece prea curand. Multi dintre ei se pregateau sa doarma in cutii de carton.

De asemenea, "camasile rosii" au anuntat ca vor sfida decretarea starii de urgenta. "Vom declara razboi" a spus Arisman Pongruangrong, unul dintre liderii protestatarilor, adaugand ca "s-a terminat cu negocierile".

"Camasile rosii" au avertizat ca vineri vor organiza cel mai amplu protest de pana acum si au lansat un apel la adesa sustinatorilor din provincie, indemnandu-i sa organizeze proteste in fata primariilor. Autoritatile au ordonat instalarea unor filtre la intrarea in Bangkok pentru a impiedica intrarea altor protestatari in oras.

Vicepremierul Suthep a anuntat ca unitati de jandarmerie vor fi trimise in punctele cheie, desi premierul Abhisit a declarat ca nu va folosi forta pentru a pune capat protestelor. De asemenea, comandantul armatei, Anupong Paojind, a spus ca nu exista nicio justificarea pentru folosirea fortei: "Nu putem face asta, pentru ca am provoca victime. Suntem cu totii thailandezi".

"Camasile rosii" considera ca guvernul actual nu este legitim si il vad pe premierul Abhisit ca pe liderul unei elite care a ajuns la putere prin mijoace nedemocratice. Abhisit a ajuns la putere in 2008 in urma unui vot parlamentar, dupa dizolvarea guvernului lui Thaksin. Protestatarii cer organizarea unor alegeri democratice in care sunt convinsi ca ar castiga partidul fostului premier.