Un copil irakian in varsta de 10 ani, recrutat de al-Qaeda pentru a comite un atentat sinucigas, a fost arestat de politie miercuri, in vestul Bagdadului, chiar inainte de a se detona, a declarat pentru AFP capitanul Anas al-Issawi.

"Baiatul de 10 ani, care fusese deja folosit de al-Qaeda pentru a amplasa bombe, a disparut in urma cu patru zile de la locuinta parintilor sai din Amariyat al-Fallouja", la 35 de km in vestul Bagdadului, a povestit ofiterul de politie.

"Trei barbati la bordul unei furgonete l-au condus in satul izolat Chitcher (75 km in vestul Bagdadului) pentru a-l pregati in vederea unei operatiuni sinucigase", a adaugat el.

Miercuri dimineata, l-au imbracat cu o vesta incarcata cu munitie, o disdasha (roba masculina) si un veston si l-au condus la ora locala 6,00 pe un drum din desert in apropierea unui post de politie aflat la intrarea in Amariyat al-Fallouja, cerandu-i sa se detoneze atunci cand locul este plin de oameni.

"Potrivit marturisirilor sale, el a urmat ordinele si, in momentul in care a vazut ca se aduna lumea, s-a apropiat, dar un politist i-a ordonat sa se indeparteze. Cuprins de panica, a luat-o la fuga, dar a fost prins. Am descoperit asupra lui o vesta cu explozibil", a subliniat capitanul.

Copilul a furnizat ulterior informatii despre masinile folosite de membrii al-Qaeda, in urma carora trei dintre teroristi au fost arestati.

Regiunea sunita al-Anbar a fost mult timp un fief al rebeliunii irakiene, pana in momentul in care liderii tribali au reusit sa-i alunge pe partizanii lui Osama bin Laden.