Fostul adjunct al Reprezentantului ONU in Afganistan, Peter Galbraith, a pus la indoiala "echilibrul mental" al presedintelui afgan, Hamid Karzai, sugerand ca acesta ar putea fi chiar toxicoman, intr-un interviu pentru postul american de televiziune MSNBC, scrie AFP.

"Este cunoscut pentru lansarea unor diatribe, poate fi foarte emotiv, impulsiv. In fapt, surse apropiate palatului prezidential spun ca acesta ar avea o anumita preferinta pentru unul dintre produsele de export cele mai rentabile din Afganistan", a declarat Galbraith.

Afganistanul este principalul producator si exportator mondial de opium.

Rugat sa fie mai precis in afirmatiile sale, fostul oficial al ONU a raspuns: "Exista informatii in acest sens, dar oricare ar fi cauzele, adevarul este ca poate fi foarte emotiv".

Declaratiile lui Galbraith vin in plina perioada de criza de incredere intre Karzai si Washington, presedintele afgan acuzand SUA de amestec in afacerile interne ale tarii si afirmand ca strainii ar fi participat la fraudele electorale de anul trecut.

Un purtator de cuvant al lui Karzai a respins vehement comentariile lui Galbraith.

"Este un escroc si un mincinos, la fel sunt si comentariile sale recente", a declarat pentru AFP Siamak Hirawi .

"Este un alt exemplu ca tot ceea ce a spus pana acum despre Afganistan si alegerile din Afganistan a fost o pura minciuna".

Galbraith, sef adjunct al misiunii ONU in Afganistan, fusese demis anul trecut, intr-un scandal privind acuzatiile de fraud la adresa autoritatilor afgane la alegerile din august.