In 7 aprilie 2010 se implineste un an de la manifestarile sangeroase de la Chisinau. Acum un an zeci de mii de tineri basarabeni ieseau in strada pentru a protesta fata de rezultatul alegerilor parlamentare care le asigurau comunistilor inca patru ani la conducerea Republicii Moldova. Protestele au degenerat atunci in violente.

Actiuni de comemorare a evenimentelor de atunci vor avea loc miercuri atat in Republica Moldova cat si in Romania.

Potrivit presei moldovene, comemorarile vor incepe la ora 8.00, miercuri dimineata, la biserica „Sfanta Teodora de la Sihla", cu un serviciu divin in memoria victimelor din 7 aprilie 2009. Va fi si un miting comemorativ in fata Parlamentului Republicii Moldova si se vor depune flori la mormantul lui Valeriu Boboc, despre care se crede ca a fost ucis de politie in timpul interventiilor in forta asupra manifestantilor, in noaptea de 7 aprilie.

7 aprilie – protest spontan sau lovitura de stat?

Evenimentele de la 7 aprilie continua sa imparta lumea politica a Moldovei in doua tabere. Unii vorbesc despre un protest spontan, in timp ce altii sustin ca a fost o tentativa de lovitura de stat, scrie unimedia.md .

Liderii partidelor liberale considera ca a fost o revolta din partea tinerilor, „care nu si-au mai dorit sa traiasca intr-o tara guvernata autoritar. Revolta care a fost deturnata prin intermediul provocatorilor care au avut drept scop interesele Partidului Comunistilor”, mentioneaza, presedintele PLDM, Vlad Filat, Mihai Ghimpu, presedintele PL, la fel considera ca „a fost o iesire spontana a tinerilor, poate si de cineva dirijata prin intermediul sms-urilor”.

Deputatul neafiliat, Victor Stepaniuc, mentioneaza ca 7 aprilie 2009 este “o rusine a societatii noastre”, deoarece au fost implicati tinerii in rezolvarea problemelor politice. „Aceste cataclisme, sau aceasta contradictie, trebuia prevazuta de politicieni, in primul rand de partidul aflat la guvernare”, a mai adaugat el.

Insa presedintele PCRM, Vladimir Voronin, considera ca a fost o lovitura de stat. De aceeasi parere este si presedinte PDM, Marian Lupu: "Evenimentele au mai multe caracteristici care ar permite sa banuim o tentativa de lovitura de stat”, mai scrie sursa citata.