Un tanar arab-israelian a fost condamnat, marti, la aproape sase ani de inchisoare dupa ce l-a spionat, la sala de gimnastica, pe seful fortelor armate din Israel, transmite AFP. Rawi Fuad Sultani (23 de ani) a oferit informatii despre generalul Gabi Ashkenazi unor agenti ai organizatiei libaneze Hezbollah.

Potrivit informatiilor, Sultani l-ar fi spionat pe oficialul israelian la sala de gimnastica pe care obisnuiau sa o frecventeze amandoi.

Un tribunal din Petah Tikva, in apropiere de Tel Aviv, a decis sa-l condamne pe Sultani la 68 de luni de inchisoare, dupa ce a constatat ca nu tanarul a fost cel care i-a contactat pe agentii Hezbollah.

Magistratii au decis sa renunte la acuzatia de conspiratie pentru a comite o crima, dupa ce, in rechizitoriu, procurorii au afirmat ca Sultani planuia sa-l ucida pe Ashkenazi pentru a razbuna moartea unui comandant militar al Hezbollah, Imad Mugnieh. Acesta a fost ucis in Damasc, in februarie 2008, in explozia unei masini-capcana, atac pentru care a fost invinuit Israelul.

Sultani a recunoscut ca s-a intalnit cu un activist Hezbollah in Maroc, in urma cu un an, precum si in decembrie 2008, in Polonia.

Tatal lui Sultani, care a fost si avocatul apararii, a spus ca incidentul a fost exagerat din cauza ca tanarul este arab.

In 2006, Israelul s-a luptat cu organizatia Hezbollah intr-un razboi care a provocat moartea a peste 1.200 de libanezi, majoritatea civili, si a circa 160 de soldati israelieni. In ultimele 12 luni, autoritatile din Liban au lansat o ofensiva impotriva unor cercuri de spionaj, arestand zeci de presupusi spioni israelieni.