4.150 de detinuti au murit, in 2009, in inchisorile din Rusia, rata mortalitatii fiind una mare in acest caz, a declarat Procurorul general adjunct Evgheni Zabarciuk, intr-un interviu pentru Rossiiskaia Gazeta, citat de Agerpres.

  • ''Numai anul trecut, 4.150 de persoane au decedat in institutiile penitenciare. In aceeasi perioada, 521 de persoane au murit in casele de arest din cauza unor boli. Este o problema grava. Grosul detinutilor sunt oameni in plina forma, care nu sunt nici persoane foarte in varsta, nici minori. Cu toate acestea, sunt numerosi cei care nu reusesc sa supravietuiasca si, daca supravietuiesc, isi recapata libertatea dupa ce au devenit invalizi'', spune oficialul rus.

Potrivit acestuia, dreptul detinutilor la protejarea sanatatii si la conditii sanitare de detentie nu este respectat, materialele medicale din institutiile penitenciare fiind depasite dupa ce au fost folosite timp de cel putin 20-30 de ani. Procurorul general adjunct a precizat ca in Rusia exista sapte inchisori si 657 de institutii penitenciare, numarul total al detinutilor fiind de 861.687.