O inregistrare video postata pe Wikileaks.org arata soldati americani tragand din elicopter asupra unui grup de barbati, unii dintre ei neinarmati, pe o strada din Bagdad, informeaza AP. Printre cei ucisi in atac s-au numarat un ziarist de la Reuters si soferul sau. Un oficial militar american a confirmat faptul ca filmul este autentic, insa Pentagonul a anuntat ca analizeaza inregistrarea video.

Incidentul a avut loc la 12 iulie 2007, in estul capitalei irakiene si in el au fost implicate mai multe elicoptere ale armatei americane.

Potrivit informatiilor, soldati americani aflati la sol au solicitat ajutorul elicopterelor, dupa ce au fost atacati cu arme automate si lansatoare de grenade. Oficialii americani afirma ca echipajele elicopterelor ajunse la fata locului au observat mai multi barbati ce pareau sa aiba asupra lor arme AK-47 si cel putin un lansator de grenade. O ancheta a armatei SUA a descoperit ulterior ca "lansatorul de grenade" era de fapt un teleobiectiv foto, in timp ce armele AK-47 erau aparate foto.

In inregistrarea video, pilotii elicopterelor pot fi auziti cum cer permisiunea de a ataca grupul de barbati, in timp ce o voce le raspunde: "Dati-le foc!".

Dupa ce elicopterele deschid focul, unii dintre irakieni cad imediat la pamant, in timp ce cel putin un barbat poata fi observat cum incearca sa se tarasca spre adapost.

"O, da, uitati-va la ticalosii aia morti. Frumos", spune unul dintre soldatii americani.

Ulterior, elicopterele de atac au distrus un vehicul sosit la fata locului pentru a ajuta ranitii. Dupa ce soldatii americani sosesc la fata locului, filmul arata un copil care este transportat din masina distrusa, in timp ce militarii SUA spun ca baiatul trebuie transportat la spital. "Ei bine, e vina lor ca-si aduc copiii intr-o lupta", afirma unul dintre piloti.

Potrivit informatiilor, printre cei ucisi in atac s-au aflat fotograful Reuters Namir Noor-Eldeen (22 de ani) si soferul sau, Saeed Chmagh (40 de ani). Doi copii au fost raniti in incident.

O ancheta a armatei americane a concluzionat ca soldatii au actionat in mod corect. Angajatii Reuters au fost, cel mai probabil, "amestecati printre insurgenti", lucru care a facut sa fie dificil de recunoscut de catre cei din elicoptere.

Un oficial american, vorbind sub protectia anonimatului, a confirmat autenticitatea inregistrarii, insa Pentagonul a afirmat luni ca, "in acest moment, incercam sa stabilim sursa inregistrarii, autenticitatea, precum si cand si unde a fost facut filmul".

Potrivit AP, incidentul a fost cunoscut inca din 2007, insa filmul nu fusese dat publicitatii pana in prezent: "Filmul ofera o imagine rara, violenta a razboiului urban modern intr-o perioada in care violenta aproape ca atinsese apogeul in Bagdad iar numarul soldatilor americani ucisi era in crestere". Inregistrarea este "o dovada graitoare a pericolelor ce inconjoara jurnalismul de razboi si al tragediilor care pot rezulta din el", a declarat David Schlesinger, redactor-sef Reuters news.

Atentie, imagini violente!