Noul tratat START privind reducerea arsenalelor nucleare american si rus ar urma sa fie semnat joi, la Castelul Praga din capitala Cehiei, in jurul pranzului (ora 13:00, ora Romaniei), de presedintii Barack Obama si Dmitri Medvedev, a anuntat agentia CTK, citand o "sursa diplomatica", potrivit Mediafax.

De altfel, Administratia Obama se pregateste sa anunte marti o reducere spectaculara a arsenalului sau nuclear. Purtatorul de cuvant al presedintelui Barack Obama, Robert Gibbs, a anuntat luni ca administratia va face marti o foarte asteptata actualizare a strategiei nucleare americane, prima dupa 2002, potrivit Agerpres. Anuntul va preceda cu doua zile semnarea noului acord de dezarmare START de catre presedintele american si omologul sau rus, Dmitri Medvedev.

  • SUA va anunta marti o importanta reducere a arsenalului nuclear

SUA si Rusia s-au pus de acord inca de luna trecuta sa isi reduca arsenalul nuclear la 1.550 de ogive fiecare, iar semnarea tratatului START intre cele doua tari vine cu o saptamana inaintea summit-ului de la Washington, la care Barack Obama a invitat 40 de sefi de stat pentru a discuta despre securitate si neproliferarea armamentului nuclear, in perioada 12-13 aprilie.

Programul summitului americano-rus de la Praga a fost finalizat la sfarsitul saptamanii trecute si va fi comunicat oficial zilele urmatoare, mai precizeaza agentia ceha CTK. Ceremonia oficiala de semnare a tratatului ar urma sa aiba loc in Sala Spaniola a Castelului Praga din capitala ceha, o sala in stil renascentist cunoscuta pentru decoratiunile de stuc aurit.

Tratatul va inlocui vechiul acord semnat in 1991 si care a expirat la 5 decembrie 2009. Semnarea lui va fi precedata de o discutie intre cei doi sefi de stat.

Dmitri Medvedev va sosi la Praga miercuri, in jurul orei 19.15 (20.15, ora Romaniei) si va discuta in aceeasi seara cu omologul sau ceh, Vaclav Klaus. El va parasi capitala ceha joi dupa-amiaza, dupa conferinta de presa si dejunul solemn prevazute la finalul ceremoniei de semnare a tratatului START, precizeaza agentia CTK.

La randul sau, Barack Obama se va intalni joi cu 11 lideri din Europa Centrala si de Est, printre care si seful statului roman. Inainte de a pleca la Washington, el va discuta vineri dimineata cu Vaclav Klaus.