Grecia ar putea accepta numele de "Macedonia de Nord" pentru fosta republica iugoslava, careia ii neaga dreptul de a folosi numele de Macedonia, potrivit adjunctului ministrului grec de Externe, Dimitris Droutsas, relateaza AFP. Conflictul dintre cele doua state pe aceasta tema dureaza de 19 ani.

"Numele de «Macedonia de Nord» figureaza in cadrul unei astfel de solutionari prevazute" de Atena, a declarat Droutsas intr-un interviu acordat unui cotidian grec.

Daca premierul macedonean Nikola Gruevski "o respinge, va trebui sa explice poporului sau de ce il priveaza de o perspectiva europeana", a adaugat Droutsas, a carui tara se opune, pana la gasirea unei solutii in privinta numelui, integrarii Macedoniei in NATO si deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeana.

"Grecia vrea o solutie si o solutie rapid. Putem ajunge la o intelegere, dar trebuie ca Skopje sa dea dovada de vointa politica", a adaugat Droutsas.

Atena blocheaza din 1991 recunoasterea internationala a Macedoniei sub acest nume, pe care il considera drept patrimoniul sau national. Grecia si-a folosit in aprilie 2008 dreptul de veto fata de aderarea tarii la NATO, adaugand ca isi va mentine pozitia pana ce va fi gasit un nume care sa-i convina.

Negocierile cu privire la numele de Macedonia, purtate sub egida Natiunilor Unite, nu au ajuns pana in prezent la niciun rezultat. Statul a fost admis in ONU in 1993 sub numele provizoriu de Fosta Republica Iugoslava Macedonia.