Presedintele chinez Hu Jintao i-a transmis presedintelui american Barack Obama, in cadrul unei convorbiri telefonice care a avut loc in timpul noptii, ca este nevoie de relatii "sanatoase si stabile" intre China si SUA. Apelul liderului de la Beijing a fost lansat pe fondul unor tensiuni tot mai mari intre cele doua tari, legate de Tibet, de vanzarea de arme americane catre Taiwan si de o serie de litigii comerciale, a anuntat ministrul chinez de Externe, citat de AFP.

Hu Jintao i-a spus lui Barack Obama ca ambele parti ar trebui "sa isi respecte interesele si preocuparile importante si ca ar trebui sa isi gestioneze in mod corespunzator diferentele si problemele sensibile", dar si sa depuna "eforturi sustinute de cooperare". Cu toate acestea, presedintele Chinei l-a avertizat pe liderul de la Casa Alba sa puna capat declaratiilor in ceea ce priveste situatia Tibetului sau in problema din Taiwan, porivit declaratiei publicate pe site-ul ministerului chinez de Externe.

"Hu Jintao a subliniat ca problemele din Taiwan si Tibet privesc suveranitatea Chinei, integritatea teritoriala si interesele principale ale Chinei, iar un comportament adecvat in aceste probleme reprezinta cheia pentru asigurarea unor relatii sanatoase si stabile intre SUA si China", se arata in declaratia oficiala.

Barack Obama a starnit mania Chinei in luna ianuarie, cand a anuntat ca Statele Unite ale Americii vor continua vanzarile de armament catre Taiwan, dar si dupa ce s-a intalnit cu liderul spiritual al Tibetului, Dalai Lama, la Washington.