Presedintele american Barack Obama se va intalni cu omologul sau roman, Traian Basescu, la Praga, saptamana viitoare, in timpul vizitei pe care liderul american o va face in capitala Cehiei pentru semnarea Tratatului START II cu Rusia, transmite AFP. Agentia CTK precizeaza ca liderul de la Casa Alba se va intalni atunci cu liderii mai multor tari din Europa Centrala si de Est.

In afara de intalnirile cu presedintele rus Dmitri Medvedev, Obama va avea intrevederi cu liderii Cehiei, cu premierul polonez Donald Tusk, cu cel ungur, Gordon Bajnai, si cu presedintele roman Traian Basescu.

Citand surse ale Ambasadei americane la Praga, CTK precizeaza ca presedintele Obama se va intalni probabil si cu oficiali din Slovacia, Bulgaria, Slovenia, Croatia si statele baltice, in timpul vizitei consacrata ceremoniei de semnare, la 8 aprilie, a tratatului de reducere a arsenalului nuclear.

Obama se intoarce in Praga la un an dupa ce a rostit un discurs important in capitala Cehiei, privind proliferarea nucleara.

Documentul ce urmeaza sa fie semnat de Obama si Medvedev este succesor al fostului Strategic Arms Reduction Treaty (START). Acest tratat, care a dus la reduceri semnificative ale arsenalelor militare din cele doua tari, a expirat in luna decembrie a anului trecut.

Noul acord prevede limitarea ogivelor nucleare la 1.550, ceea ce reprezinta o scadere cu 30% fata de limita impusa in 2002.

Statele Unite au anuntat ca detin in prezent circa 2.200 de focoase cu incarcatura nucleara, in timp ce Rusia ar avea in jur de 3.000.

Tratatul va trebui ratificat de care Senatul de la Washington si de Duma de la Moscova.