Parlamentul sarb a adoptat miercuri o rezolutie de condamnare a masacrului de la Srebrenica, din urma cu 15 ani, cand circa 8.000 de musulmani au fost ucisi de fortele sarbilor bosniaci, relateaza BBC News.

"Parlamentul Serbiei condamna cu fermitate crima comisa impotriva populatiei bosniace din Srebrenica, in iulie 1995", se arata in textul declaratiei, care nu califica insa masacrul drept "genocid" - asa cum a fost clasificata tragedia de la Srebrenica de catre Curtea Internationala de Justitie.

Totodata, prin aceasta declaratie, sunt prezentate oficial "scuze si condoleante familiilor victimelor, intrucat nu s-a facut tot posibilul pentru impiedicarea acestei tragedii".

Rezolutia, sustinuta de deputatii din cadrul coalitiei aflate la putere, a fost aprobata cu o mica majoritate, dupa aproape 13 ore de negocieri, fiind dur criticata de parlamentarii nationalisti.

Potrivit liderului grupului parlamentar al coalitiei de guvernamant, Nada Kolundzija, acest demers va ajuta la incheierea unui capitol tragic din istoria Balcanilor. "Condamnarea acestor crime, precum si prezentarea de condoleante familiilor celor care au murit, va ridica povara de pe umerii generatiilor viitoare", a spus Kolundzija.

Deputatii opozitiei au criticat textul, considerandu-l "rusinos" pentru Serbia. Nationalistii sarbi au argumentat ca orice rezolutie adoptata trebuie sa condamne, totodata, si crimele comise de bosniaci si croati in timpul Razboiului din Balcani (1992-1995).

Timp de mai multe zile dupa cucerirea enclavei Srebrenica -- declarata de ONU "zona de securitate" -- in 11 iulie 1995 de fortele conduse de comandantul militar sarb bosniac din timpul razboiului Ratko Mladic, aproximativ 8.000 de barbati si baieti musulmani bosniaci au fost executati sumar in cea mai grava atrocitate comisa in Europa de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial.

In 2008, fostul lider sarb bosniac Radovan Karadzic, unul dintre responsabilii pentru masacru, a fost arestat la Belgrad, dupa 13 ani de cautari. Acesta a fost inculpat de tribunalul ONU pentru crime de razboi si pentru rolul jucat in evenimentele de la Srebrenica. Mladic, insa, este in continuare de negasit.