Serviciile speciale ale Rusiei vor cerceta pista implicarii Georgiei in atentatele teroriste din metroul moscovit, soldate cu moartea a 39 de persoane, a declarat secretarul Consiliului de securitate, Nikolai Patrusev, citat de vzgliad.ru.

El a afirmat ca ancheta a progresat si a dat asigurari ca toti cei care au fost implicati in aceste atentate vor fi pedepsiti. "Sunt analizate toate versiunile, inclusiv cea potrivit careia deflagratiile au fost organiate de teroristi din Caucazul de Nord. In ultima instanta, principala amenintare terorista de acolo vine", a spus Patrusev, care a adaugat ca "la acest caz au fost mobilizate forte considerabile.

"Nu este exclus ca pe parcursul anchetei sa apara si o urma georgiana. Exista informatii ca anumiti angajati ai serviciilor speciale georgiene intretin contacte cu organizatiile teroriste din nordul Caucazului rusesc. Aceasta versiune trebuie verificata, precum si versiunea unei posibile implicari in atacurile de la Moscova”, a mentionat Patrusev.

Rusia se transforma intr-o tabara antiterorista

Transformarea tarii intr-o tabara unica de lupta impotriva extremismului nu garanteaza securitatea cetatenilor, scrie, in alta ordine de idei, Nezavisimaia gazeta. Dupa atacurile din metrou, pe tot cuprinsul tarii au fost intarite masurile de securitate.

Serviciile secrete, in colaborare cu Ministerul de Interne, incearca, se pare, sa transforme nu numai capitala si Caucazul de nord, ci intreaga Rusie intr-o unica tabara antiterorista.

O reactie absolut fireasca, de altfel, dar intrebara este daca Moscova dispune de suficiente forte si mijloace pentru a sustine acest lucru si cat va putea functiona in acest regim.

Masuri suplimentare de securitate au fost introduse, practic, peste tot – la toate obiectivele importante sociale si economice, pe mijloacele de transport, la centralele atomice si hidro etc. O operatiune la care au fost mobilizate, alaturi de subunitatile FSB, politia sociala si trupele OMON.

Misiune la care zilnic participa 78.000 de militari, din care 23.000 in Caucazul de Nord. In opinia general-locotenentului Anatol Shkiro, care in 1995-1996 a comandat o unitate a trupelor de interne in Caucazul de Nord, este imposibil sa fie asigurata o protectie corespunzatoare la toate obiectivele de interes mai mult sau mai putin major.

'Cel mai bun tratament pentru invingerea fricii e timpul, nu vodca'

Vremia novostei noteaza ca victime ale atentatelor de luni dimineata au devenit, practic, toti locuitorii capitalei. Un expert in psihologie atrage atentia ca reactiile de teama sunt adverse, dar cel mai bun tratament este timpul, si nu vodca.

Teama generala si reactiile psihologice inerente in astfel de momente de tensiune reprezinta acel efect distrugator in timp pe care l-au urmarit, de fapt, teroristii.

"Au fost provocate numeroase traume sufletesti, care pot sa distruga in mod real viata multor oameni, chiar daca, aparent, totul pare sa fi trecut", spune directorul adjunct al centrului national de psihiatrie penala, Zurab Kekelidze.

El i-a avertizat pe moscoviti ca disconfortul si sentimentul de neputinta, de disperare si incertitudine reprezinta o reactie fireasca, umana, in astfel de circumstante. "Esential este sa nu uitam: cel mai bun medicament este, in asemenea cazuri, timpul, iar cel mai rau dintre toate tratamentele posibile este vodca", a spus el.

Din pacate, comenta Vremia novostei, rusii prefera ultima solutie. Asa a fost mereu. Psihiatrul spune ca primele zile dupa un soc puternic pot fi considerate decisive.

El afirma ca, in primele trei-patru zile, toti vor avea un sentiment de teama fata de metrou. "Dar daca aceasta retinere se prelungeste, trebuie negresit sa va adresati unui specialist", i-a indemnat expertul.