Parlamentul bulgar voteaza, miercuri, propunerea de demitere a presedintelui tarii, Gheorghi Parvanov, pe motiv ca acesta ar fi incalcat Constitutia. Propunerea a fost semnata de 162 de parlamentari din partea partidelor GERB, Ataka, Alianta Albastra si independenti, informeaza Agerpres.

Seful statului bulgar este acuzat ca a incalcat Legea fundamentala, inregistrand o conversatie cu ministrul de Finante, Simeon Diankov, fara sa aiba acordul acestuia. Mai mult, Gheorghi Parvanov este acuzat ca a avut o pozitie "foarte marcata politic", fapt care este in contradictie cu prevederile Constitutiei, conform caruia seful statului reprezinta unitatea natiunii.

Scandalul a fost declansat la inceputul lunii, cand ministrul de Finante, Simeon Diankov, a participat la o emisiune a postului Nova TV. Ministrul a fost intrebat daca are dovezi atunci cand a afirmat ca Parvanov ar fi "un tanar miliardar care are zeci de proprietati imobiliare de lux in SUA, Europa si Dubai". Diankov a raspuns ca nu a spus asa ceva niciodata si a adaugat: "Ceea ce pot sa spun, cu siguranta, este ca presedintele nu mai e tanar".

A doua zi, presedintele Gheorghi Parvanov a cerut demisia ministrului de Finante, pentru ca - in opinia sa - a lasat impresia ca seful statului bulgar ar detine proprietati ilegale.

La cererea premierului Boiko Borisov, Diankov i-a solicitat presedintelui bulgar o intalnire pentru a lamuri aceasta situatie. La finalul intrevederii, pe site-ul presedintiei a fost publicata inregistrarea completa a discutiei, din care reiese ca ministrul de Finante incearca sa repare relatia sa cu presedintele, in timp ce seful statului are o reactie destul de ostila. Gheorghi Parvanov a criticat in termeni duri comportamentul lui Diankov, in timp ce ministrul a afirmat ca nu are nimic impotriva presedintelui si ca nu a fost inteles corect.

Publicarea acestei inregistrari a provocat critici dure din partea partidului GERB, care a cerut declansarea procedurii de demitere a presedintelui bulgar.