Papa Benedict al XVI-lea ar trebui sa fie tras la raspundere pentru ca nu a facut nimic in cazul unui preot din Wisconsin acuzat ca a abuzat sexual circa 200 de copii la o scoala pentru surzi, in Milwaukee, a declarat una dintre victime, citata de ITN. Arthur Budzinski a declarat, prin intermediul fiicei sale, Gigi, ca "inocenta i-a fost furata" de catre Reverendul Lawrence Murphy. Acesta a murit in 1998, la varsta de 72 de ani.

"Papa stia despre asta. El a fost cel care s-a ocupat de cazurile de abuz sexual. Cred ca ar trebui sa fie facut raspunzator, deoarece nu a facut nimic", a declarat Gigi Budzinski.

Arthur Budzinski are 61 de ani si este surd. El este una dintre cele cinci persoane care au depus o plangere in justitie. Un avocat care-i reprezinta a publicat documente interne ale bisericii in care sunt prezentate detalii despre felul in care clerul s-a ocupat de aceste cazuri.

Potrivit informatiilor, episcopul de Milwaukee, Rembert Weakland, i-a trimis in 1996 o scrisoare pe atunci cardinalului Joseph Ratzinger, astazi Papa Benedict al XVI-lea in care vorbea despre abuzurile lui Murphy. Episcopul nu a primit niciun raspuns.

Biserica Catolica din SUA a incercat sa-l judece in secret pe Murphy, in 1998, dupa recomandari facute de Vatican. Preotul acuzat a apelat direct la Ratzinger, cerandu-i sa fie lasat in pace sustinand ca era intr-o stare proasta de sanatate, s-a cait deja iar acest caz depaseste statutul bisericii.

Documentele nu contin niciun raspuns din partea cardinalului Ratzinger, iar parintele Murphy a murit doi ani mai tarziu, tot ca preot.

The New York Times a obtinut documentele, pe care biserica s-a luptat sa le tina secrete, de la Jeff Anderson si Mike Finnegan, avocatii celor cinci barbati care au dat in judecata Arhiepiscopia de Milwaukee. Documentele includ scrisori intre episcopi si Vatican, declaratii ale victimelor, note scrise de mana ale unui expert in tulburari sexuale care l-a intervievat pe preotul Murphy si stenogramele unei reuniuni finale asupra cazului, la Vatican.

Toate arata ca preotul Murphy nu numai ca nu a fost judecat niciodata sau sanctionat de sistemul de justitie al bisericii, dar politia si procurorii au ignorat acuzele aduse de victime. Trei arhiepiscopi succesivi de Wisconsin au fost informati ca parintele Murphy abuza sexual copii, dupa cum o arata documentele, dar acesta nu a fost niciodata raportat autoritatilor civile sau penale.

Dezvaluirile vin la mai putin de o saptamana de cand Papa Benedict al XVI-lea a prezentat scuzele Vaticanului in fata victimelor abuzurilor sexuale comise de clericii irlandezi, afirmand ca a resimtit "rusine si remuscare".

Scandalul pedofiliei s-a extins sensibil in ultimele saptamani, ajungand sa afecteze tari precum Germania, Austria si Olanda.