Autoritatile ucrainene intentioneaza sa transforme Kievul intr-o zona legala a jocurilor de noroc, scrie Nezavisimaia gazeta. Este deja in lucru un proiect de lege care sa permita deschiderea in Crimeea de cazinouri chiar si in cel mai mic hotel. In opinia oficialilor, acest lucru va permite transformarea Crimeii intr-o statiune intersezoniera, fapt care va impulsiona dezvoltarea regiunii. Nezavisimaia gazeta aminteste ca jocurile de noroc au fost interzise pe tot teritoriul Ucrainei la sfarsitul lunii iunie 2009, dupa ce un incendiu izbucnit intr-o sala cu jocuri mecanice din Dnepropetrovsk a costat viata a noua oameni.

Decizia are caracter provizoriu – pana la adoptarea unei noi legi vizand zonele speciale. Dar piata, estimata la 1 – 1,4 mld.dolari pe an, nu a disparut, ci s-a adaptat la noile conditii.

Politologul Taras Berezovets aminteste ca hotararea guvernului ucrainean de interdictie temporara a jocurilor de noroc a coincis, practic, cu o decizie similara a Rusiei. „Nu pot sa afirm acest lucru, dar imi amintesc cum presa de la acea data a scris ca intelegerile vizand actiuni sincron in acest domeniu au fost convenite in cadrul negocierilor dintre premerii celor doua state. Ideea este de a bloca orice posibilitate de scurgere de mijloace ale jucatorilor rusi”, a explicat expertul.

Masurile restrictive au determinat o redictionare a capitalului jocurilor de noroc din Rusia si Ucraina in Belarus, Moldova si Georgia. Berezovets crede ca noua putere de la Kiev vrea sa recastige increderea mediului de afaceri specializat pe jocuri de noroc, a carui dezvoltare permite cresterea veniturilor bugetare. In ceea ce priveste Crimeea, „decizia preconizata nu va fi deloc pe placul guvernantilor rusi. In plus, nu este o veste buna nici pentru Crimeea, care s-a remarcat si pana acum printr-un nivel ridicat de tensiune, iar un flux urias de bani dubiosi nu va face decat sa inrautateasca situatia”, considera Berezovets.

„Jocurile de noroc constituie un mediu de afaceri extrem de conflictual, o zona proprice mediului infractional, unde banii se fac din aer, unde domnesc propriile norme si reguli”, a explicat politologul Viktor Harabuga.