Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a adoptat joi o rezolutie care condamna ura si prejudecatile fata de musulmani, si interzice constructia de noi minarete in Elvetia. Textul a fost propus de Pakistan in numele Organizatiei Conferintei Islamice (OCI). Din cele 47 de tari membre, 20 au votat pentru, 17 impotriva si 8 s-au abtinut, informeaza AFP.

Rezolutia, criticata de Statele Unite care a numit-o "instrument de divizare", "condamna vehement (...) interzicerea construirii de minarete si alte masuri discriminatorii luate recent", facand referire la Elvetia unde, la un referendum organizat in noiembrie, cetatenii au votat pentru interzicerea construirii de minarete.

Ambasadorul pakistanez Zamir Akram a afirmat ca textul este destinat "protejarii impotriva antisemitismului, fobiei impotriva crestinismului si a islamului".

Astfel de masuri sunt "manifestari ale islamofobiei, contrare obligatiilor internationale ce decurg din drepturile omului in ceea ce priveste libertatea religioasa", noteza rezolutia.

Asemenea fapte pot duce la "intensificarea campaniei de defaimare a religiilor si incitarea la ura religioasa in general, in special a discriminarii pe criterii etnice si religioase a minoritatilor musulmane dupa tragicele evenimente de la 11 septembrie 2001", mai scrie in rezolutie.