Portiile de mancare reprezentate in celebra pictura Cina cea de taina in care Iisus ia masa cu apostolii sai au devenit tot mai consistente in reprezentarile din ultimul mileniu, scrie un studiu publicat in revista The International Journal of Obesity si citat de AP.

Acesta a fost realizat de doi cercetatori americani, Brian Wansink, profesor de marketing si economie aplicata la Universitatea din New York si fratele sau Craig Wansink.

Cu ajutorul unui computer, ei au analizat 52 dintre cele mai importante reprezentari ale celebrei picturi, realizate intre anii 1.000 şi 2.000.

Astfel, au observat ca marimea felului principal a crescut cu 69%, marimea farfuriilor cu 66%, iar cea a painii cu 23%. Cu ajutorul tehnologiei moderne ei au putut vedea ca masa consta in peşte fript sau anghila (18%), friptura de miel (14%) sau friptura de porc (7%).

Cei doi cercetatori afirma ca portiile mai mari de alimente ii stimuleaza pe oameni sa manance mai mult, sa se supraalimenteze.

Brian Wansink considera ca acest fenomen arata succesul agriculturii de-a lungul ultimelor zece secole cand omenirea a cunoscut "o imensa crestere a productiei, a distributiei, a securitatii alimentare si a cantitatii hranei", scrie AFP.