"Nimeni nu poate cere Israelului oprirea constructiilor in Ierusalimul de Est", a declarat, luni, la Ierusalim, purtatorul de cuvant al Ministerului israelian de Externe, Yigal Palmor. Oficialul israelian a facut referire la solicitarile Administratiei americane, care a cerut autoritatilor din Israel sa opreasca ridicarea de noi asezari pentru evrei in Ierusalimul de Est, o zona disputata din Orasul Sfant. In ciuda divergentelor americano-israeliene pe aceasta tema, Palmor a precizat insa ca relatiile dintre cele doua tari sunt "la fel de solide ca intotdeauna", desi intre presedintele Barack Obama si premierul Benjamin Netanyahu nu exista "apropierea personala" ce lega in trecut liderii celor doua tari.

Palmor a afirmat ca Israelul va continua constructiile in Ierusalimul de Est, in ciuda declaratiilor oficialilor americani din ultimele saptamani, care au provocat o stare de tensiune intre cele doua tari. Administratia de la Washington a cerut Israelului sa puna capat constructiilor in zona disputata din Orasul Sfant, deoarece ele influenteaza negativ procesul de pace.

Oficialul de la Ierusalim a precizat ca relatiile cu Administratia americana sunt "la fel de solide ca intotdeauna". Declaratia lui Palmor a fost intarita de cea a secretarului american de stat, Hillary Clinton, care a afirmat luni, in fata influentei organizatii American Israel Public Affairs Committee, ca "angajamentul nostru in legatura cu securitatea si viitorul Israelului este solid ca o stanca, neclintit, trainic si pentru totdeauna". Secretarul de stat al SUA a adaugat ca "atunci cand intarim securitatea Israelului, intarim securitatea Americii".

Sefa diplomatiei americane a facut aceste declaratii in contextul vizitei pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu o face la Washington. Clinton si Netanyahu au avut luni o intrevedere de doua ore, seful executivului de la Ierusalim urmand sa se intalneasca marti si cu presedintele american Barack Obama.

Palmor: Obama si Netanyahu nu au o "apropiere personala"

Purtatorul de cuvant al diplomatiei israeliene a comentat pe marginea tensiunilor din relatiile americano-israeliene, afirmand ca presedintele Obama si premierul Netanyahu vin din familii politice diferite si intre ei nu exista "apropierea personala" ce lega in trecut liderii celor doua tari. "Relatiile generale dintre Israel si SUA nu s-au schimbat; s-au modificat doar cele personale, dintre cei doi lideri", a spus Palmor.

Cat priveste reluarea procesului de pace, oficialul israelian a spus ca singura modalitate de a obtine ceva este aceea de a dialoga. El a criticat insa atitudinea palestinienilor care au impus preconditii si au acuzat Israelul ca submineaza eforturile de pace prin continuarea constructiilor in Ierusalimul de Est. "Palestinienii vor gasi mereu ceva de care sa se lege", a spus Palmor.