Larry M. Wortzel, un strateg militar in relatiile cu China, a avertizat pe 10 martie Comisia pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentantilor despre faptul ca "cercetatorii chinezi de la Institutul de Inginerie din cadrul Universitatii Dalian au publicat o lucrare despre cum poate fi atacata o subretea de electricitate ce ar putea duce la caderea in cascada al intregului sistem de alimentare cu energie electrica al Statelor Unite", scrie New York Times.

Cand Wang Jianwei, absolventul ce a publicat lucrarea, a fost contactat telefonic, acesta a declarat ca intr-adevar a publicat primavara trecuta impreuna cu profesorul sau indrumator lucrarea denumita "Vulnerabilitatea unui atac in cascada a sistemului de alimentare cu electricitate SUA" in revista internationala "Safety Science". Acesta a mai adaugat ca scopul sau era sa gaseasca vulnerabilitatile unui astfel de sistem pentru imbunatatirea lui.

Oameni de stiinta independenti i-au dat dreptate lui Wang si au spus ca lucrarea este doar un exercitiu tehnic care nu poate fi folosit in nici un caz pentru a pune la pamant o retea nationala de electricitate.

Diferenta dintre explicatia lui Wang si concluzia lui Wortzel prezinta insa un interes ce depaseste domeniul academic. Avand in vedere atmosfera incarcata de ostilitate dintre Statele Unite si China pe tema problemelor cibernetice, inclusiv atacuri la scara larga al relelelor de calculatoare, chiar si o mica neintelegere are potentialul de a spori tensiunea si a provoca o reactie exagerata.