Criza financiara ca a zguduit Grecia a adus in centrul scenei internationale serviciile publice grecesti, o boala veche a clientelismului politic ce a hranit dezastrul datoriei publice, afirma comentatorii greci, citati de AFP. In acest moment, s-a ajuns la situatia in care nimeni nu pare a sti exact numarul bugetarilor, in ciuda acordarii unor sporuri care suna familiar in urechile romanilor: spor de tinuta decenta sau bonus pentru faptul ca nu intarzii la birou.

Guvernele de toate culorile si-au plasat in sectorul public, de-a lungul timpului, favoritii, astfel incat in momentul de fata acesta este atat de umflat, incat oficialii nici macar nu stiu de unde sa inceapa in incercarea de a-l reduce.

"Nimeni, nici chiar primul ministru nu poate spune cu certitudine care este numarul real al functionarilor", a afirmat recent Constantinos Michalos, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Atenei.

"Am evaluat numarul functionarilor publici la 1,2 milioane de persoane, incluzand aici angajatii pe durata determinata. Federatia functionarilor vorbeste de 700.000 iar ministerul Finantelor de 800.000", a adaugat el.

Guvernul socialist a anuntat recent masuri dure de reducere a cheltuielilor bugetare, care au generat un val de proteste in randul functionarilor. Se incearca, astfel, reducerea unei datorii de 300 de miliarde de euro, alimentata de un deficit public de 12,7% din PIB in 2009, de peste patru ori mai mare decat limita superioara de 3% stabilita prin Pactul de stabilitate.

Potrivit ministerului de Interne, numarul functionarilor cu contracte de munca pe perioada nedeterminata a crescut cu peste 28.000 de persoane in perioada 2006 - 2008.

Spor de imbracaminte decenta sau punctualitate, 16 salarii pe an

Michalos, fost secretar general al ministerului de Finante, povesteste despre sporurile si beneficiile de care se bucurau unii functionari publici:

"Femeile de serviciu si atasatii de presa de la ministerul Finantelor primeau un salariu dublu fata de colegii lor de la alte ministere ... in parlament, angajatii munceau 12 luni dar primeau 16 salarii ... functionarii aveau prime pentru ca se imbracau decent sau pentru ca veneau la timp la serviciu", explica el.

"Aceasta monstruozitate a fost creata de politicieni", afirma politologul Stefanos Kassimatis, in cotidianul liberal Kathimerini. "Au fost facute angajari la presiunea sindicatelor si s-a continuat acordarea de privilegii pana cand cazanul a inceput sa fiarba si situatia a scapat de sub control".

Functionarii publici: Sporurile sunt esentiale, avem cele mai mici salarii din UE

Federatia functionarilor, Adedy, sustine insa ca primele si bonusurile sunt esentiale pentru a suplimenta salariile de baza ale membrilor sai, care se afla "la cel mai scazut nivel din Europa". Potrivit sindicatului, functionarii castiga in medie 1.350 de euro pe luna.

"Exista disfunctionalitati care au drept scop protejarea diverselor grupuri si curtarea potentialilor alegatori", afirma, la randul sau, Yannis Stournaras, director general al Fundatiei pentru cercetari economice si industriale (IOVE).

'Grecia s-a invatat sa traiasca pe spezele fondurilor europene'

Premierul Papandreou a promis ca va folosi aceasta criza pentru a eradica decenii de coruptie si de proasta gestionare a functiei publice.

O serie de studii au aratat de-a lungul timpului ca sectorul public a fost un refugiu pentru coruptie, in special la Fiscul, in serviciile urbane si in spitale.

Biroul din Grecia al Transparency International arata ca problema coruptiei s-a agravat in 2009, in conditiile in care economia nefiscalizata era evaluata la 790 de milioane de euro, in crestere cu 50 de milioane de euro fata de 2008.

"Functia publica este domeniul in care criza este cea mai evidenta", a declarat Theodore Pelagidis, profesor de economie la Universitatea din Pireu.

Dar cauza problemei este "felul deplorabil in care economia este organizata: tara a invata sa traiasca pe spezele fondurilor Uniunii Europene, a produselor maritime si a turismului", explica el.