Unul dintre fiii lui Osama bin Laden a respinsa sambata seara acuzatiile aripii al-Qaeda din Magreb, potrivit carora Iranul ar retine membri ai familiei celui mai cautat terorist al lumii. Omar, al patrulea fiu al liderului al-Qaeda, a precizat ca sora sa Imane si mama sa, Najwa al-Ghanem, au primit autorizatia de a parasi Iranul si se afla in prezent la Damas, relateaza AFP.

"Confirmam ca Imane a parasit Iranul alaturi de mama sa", a declarat telefonic Omar, care se afla in Marea Britanie. Vineri, cotidianul panarab Asharq al-Awsat afirmase ca Imane a ajuns la Damas insotita de mama sa, prima sotie a lui Osama, in urma interventiei diplomatiei saudite. In ianuarie, ea se refugiase la ambasada saudita din Teheran, dupa ce scapase de supravegherea garzilor iraniene.

La sfarsitul lui decembrie, Asharq Al-Awsat indicase ca 18 membri ai familiei lui bin Laden, a caror urma fusese pierduta dupa atacurile din 11 septembrie, traiesc in Iran, avand domiciliu fortat.

Omar bin Laden a afirmat insa ca cei 16 membri ai familiei sale se afla inca in Iran pentru ca nicio alta tara nu a acceptat sa-i primeasca.

El a respins acuzatiile formulate impotriva Iranului de fratele sau vitreg Khaled si de al-Qaeda Magrebului Islamic (AQMI), care cerusera Teheranului eliberarea familiei lui Osama.

La jumatatea lunii martie, Khaled bin Laden ii solicitase liderului suprem iranian sa intervina pentru eliberarea membrilor familiei sale.

Omar dezminte insa aceste acuzatii: "In calitate de fiu al liderului vostru, va spun ca aceasta afacere este a mea. (...) Sunt responsabil pentru fratii si surorile mele, indiferent unde se afla".

"Fratii si surorile mele sunt tratate bine. Mi-au spus-o chiar ei", a subliniat Omar, adaugand ca Teheranul "si-a tinut promisiunea" de a permite plecarea din tara a celei mai mici dintre surorile sale.