Premierul irakian Nuri al-Maliki, devansat cu mai putin de 8.000 de voturi de lista concurentului sau laic Iyad Allawi la alegerile legislative din 7 martie, a cerut duminica renumararea voturilor, anunta AFP.

"Premierul Nuri al-Maliki cere comisiei electorale sa raspunda solicitarilor partidelor politice de a realiza o noua numaratoare a voturilor", se arata intr-un comunicat oficial, fara a se preciza insa daca este vorba de o renumarare totala sau partiala.

Subliniind ca este in continuare "seful fortelor armate" si responsabil pentru "politica tarii", Maliki afirma ca a solicitat aceasta renumarare "pentru prezervarea stabilitatii politice, impiedicarea unei degradari a securitatii si revenirea la violente".

Solicitarea vine in preziuna publicarii unor noi rezultate partiale, dupa numararea a 92% din buletinele de vot, care dau un avans de aproape 7.900 de voturi listei lui Allawi.

Potrivit rezultatelor publicate sambata de comisia electorala, lista lui Allawi are 7.928 in plus fata de candidatii propusi de Maliki. In total, Maliki a primit 2.535.704 voturi, in timp ce Allawi a fost votat de 2.543.632 irakieni.

Alianta nationala irakiana, formata in principal de partide religioase siite, are 1.915.654 voturi.

Allawi declarase pentru BBC ca, daca va forma viitorul guvern, prioritatea sa va fi "curatarea fortelor armate si a serviciilor secrete de elemente sectare".

El a precizat ca refuza sa formeze o coalitie cu Maliki daca acesta din urma nu-si schimba punctele de vedere.