Uniunea Europeana intentioneaza sa ia masuri impotriva Iranului pentru bruiajul posturilor de televiziune si radio europene ce transmit prin satelit, se arata intr-un text adoptat vineri la Bruxelles, informeaza Reuters.

Acest proiect vine la scurt timp dupa discutiile pe tema bruiajului posturilor BBC, Deutche Welle in Iran dintre Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, si ministrii de Externe ai Marii Britanii, Germaniei si Frantei.

"Uniunea Europeana cere autoritatilor iraniene sa opreasca bruierea transmisiunilor prin satelit si cenzura Internetului si sa puna capat acestor interferente electronice", informeaza documentul adoptat pentru o reuniune a ministrilor de Externe ai tarilor membre UE ce va avea loc luni.

Nu se stie cu exactitate ce masuri va lua UE, insa ziarul francez Le Figaro a scris saptamana aceasta ca masurile ar putea implica blocarea exportului de echipamente care fac posibila interceptarea de emailuri si conversatii telefonice produse de companiile Siemens si Nokia.

Initiativa impotriva Iranului intervine dupa ce tarile membre ale Consiliului de Securitate al ONU incearca sa ajunga la un acord privind aplicarea unor noi serii de sanctiuni impotriva Iranului din cauza programului sau nuclear.