Franta a propus crearea unui corp militar care sa lupte impotriva folosirii armelor nucleare. Planurile din Hexagon prevedeau realizarea operatiunii impreuna cu Marea Britanie, cu ajutorul unor patrule submarine comune, insa Londra s-a opus pana acum proiectului, calificandu-l "inacceptabil din punct de vedere politic", transmite AFP.

Discutiile intre cele doua state s-au axat asupra modului in care ar putea functiona acest sistem de descurajare nucleara, au declarat pentru presa din Marea Britanie oficiali britanici si francezi, sub protectia anonimatului. Ambele tari folosesc in prezent un sistem de "descurajare continua a folosirii armelor nucleare", bazat pe "cel putin cate un submarin nuclear care nu poate fi detectat".

Sistemul a generat insa controverse si critici din partea a numeroase organizatii, care au intrebat cum a fost folosit dupa Razboiul Rece. "Am vorbit despre ideea participarii comune la operatiunea pe mare, ca parte a unei discutii mai largi despre impartirea obiectivelor in domeniul apararii", a declarat un oficial francez. Un oficial britanic a precizat insa ca propunerea Frantei ar produce "scandal" in timpul campaniei electorale. Partidele din Marea Britanie se pregatesc de alegeri parlamentare, care vor avea loc pe 6 mai.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy si premierul britanic Gordon Brown au discutat pe marginea acestei propuneri in cadrul unei intalniri la Londra, in martie 2008, potrivit The Guardian. In declaratia comuna ce a urmat intrevederii, cei doi lideri au anuntat ca tarile pe care le conduc "vor promova dialogul bilateral privind descurajarea nucleara". Sarkozy si Brown s-au intalnit din nou la Londra vinerea trecuta si "au discutat probleme legate de agenda nucleara", insa nu au precizat daca pe agenda s-a aflat si strategia comuna de descurajare nucleara.