Vaticanul a declansat o investigatie oficiala in legatura cu relatarile despre aparitia Sfintei Fecioare Maria in localitatea Medjugorje, din Bosnia-Hertegovina, transmite CBS, citand informatii AP. Potrivit unui comunicat oficial al Sfantului Scaun, o comisie internationala condusa de cardinalul italian Camillo Ruini, un consilier apropiat fostului Papa Ioan Paul al II-lea, va studia acest caz.

"Cazul Medjugorje" dateaza din 1981, cand sase tineri au povestit despre viziunile lor, afirmand ca au vazut-o pe Sfanta Fecioara Maria. Spre deosebire insa de Fatima (Portugalia) si Lourdes (Franta), Vaticanul a tratat cazul Medjugorje cu multa circumspectie. Nici Sfantul Scaun si nici dioceza locala nu au aprobat oficial Medjugorje ca loc sfant.

CBS noteaza insa ca nerecunoasterea oficiala a localitatii de catre Vatican nu a putut impiedica transformarea orasului intr-un loc de pelerinaj. Din 1981, peste 30 de milioane de credinciosi au vizitat localitatea aflata la circa 112 km de Sarajevo.

Unul dintre cei mai importanti prelati care a vizitat localitatea a fost cardinalul austriac Christoph Schoenborn. Cardinalul a vizitat orasul bosniac de Anul Nou, provocand un incident diplomatic "minor" deoarece pelerinajele oficiale ale preotilor la Medjugorje sunt interzise. Mai multe inalte fete bisericesti din zona au criticat vizita lui Schoenborn, care a oficiat o slujba la Medjugorje si a spus ca locul de pelerinaj este un copac care are "multe fructe", referindu-se la vocatie, convertire si redescoperirea credintei.

Cardinalul austriac s-a intalnit cu Papa la 15 ianuarie, iar decizia de a declansa o ancheta oficiala este perceputa de experti si ca raspunsul Sfantului Parinte la sugestiile facute de Schoenborn. Cardinalul este vazut ca un apropiat al Papei Benedict al XVI-lea.