Ministrul de Interne de la Sofia, Alexander Tvetkov, a declarat marti ca mii de carnete de sofer sunt obtinute ilegal in Bulgaria in fiecare an, transmite Novinite. Oficialul s-a declarat convins ca ofensiva autoritatilor impotriva coruptiei din acest domeniu va fi "un succes".

Intr-o declaratie facuta pentru bTV, ministrul bulgar de interne a spus ca, in prezent, 15.000-20.000 de carnete auto sunt vandute anual in Bulgaria cu un pret minim de 300 de leva (150 de euro). El a spus ca, in ultimii 4-5 ani, nu s-a facut "nici macar o incercare de a se elimina piata neagra a carnetelor de sofer".

Ministrul Tvetkov a spus ca relatiile "apropiate" intre instructorii auto si examinatori au creat un climat ideal pentru coruptie, adaugand ca "nu exista examinator care sa nu fi fost in trecut si instructor auto".

Oficialul a spus ca practicile ilegale au fost stopate in vara, dupa venirea la putere a celor de la GERB, iar Bulgaria foloseste in prezent modelele UE: camere de luat vederi amplasate in centrele de examinare scrisa dar si in masini, teste scrise anonime; in plus, o unitate creata special va studia inregistrarile video.

Novinite scrie ca, in fiecare an, in Bulgaria sunt ucise in accidente de circulatie peste 1.000 de persoane, tara fiind una dintre cele mai periculoase din Uniunea Europeana in ceea ce priveste siguranta rutiera.