Odata cu venirea la putere a presedintelui Viktor Ianukovici, ideea crearii unui consortiu international al gazelor naturale, chemat sa garanteze o alimentare fara probleme cu carburant a Europei, a capatat un nou suflu, scrie Nezavisimaia gazeta. Mai ales ca noul lider ucrainean a evocat in repetate randuri intentia de a rezolva aceasta problema. Gerhard Schroder crede insa ca starea conductelor de tranzit este „nesatisfacatoare” si ca peste 20 de ani, traseul ucrainean va deveni ineficient.

Expertii cred ca, mai devreme sau mai tarziu, Ucraina va fi nevoita sa transfere o parte a sistemului sau de gazoducte sub controlul strainilor, inclusiv a Gazprom. Cu toate acestea, Mihail Krutihin, partener al firmei de consultanta RusEnergy, crede ca tot ce a spus sau continua sa sustina Ianukovici nu merita prea multa atentie, pentru simplul motiv ca in Ucraina adoptarea unor hotarari radicale este ingreunata de absenta unei vointe politice unice.

„Chiar daca noul presedinte va dori sa predea o parte din controlul asupra sistemului de conducte unor companii straine, a face sa treaca o astfel de decizie prin Parlament este foarte dificil, daca nu chiar imposibil", afirma analistul.

"Ianukovici nu poate ignora punctul de vedere al opozitiei. Iar a ceda o societate de stat in favoarea strainilor este echivalata cu pierderea de suveranitate. Pentru asa ceva este nevoie de o majoritate puternica, pe care Ianukovici nu o are si nici nu o va avea in viitorul aproapiat”, considera expertul.