Un post de televiziune din Tbilisi a provocat panica si furie in Georgia, dupa ce a transmis un buletin de stiri in care anunta ca are loc "o invazie in desfasurare" a trupelor ruse, transmite AFP. Televiziunea a anuntat ca presedintele Mikhail Saakashvili a fost ucis, iar liderul opozitiei a preluat puterea la Tbilisi.

Canalul de televiziune Imedi, apropiat de guvernul de la Tbilisi, a prezentat imagini filmate in timpul razboiului dintre Georgia si Rusia, desfasurat in august 2008, pentru a relata ca tancurile rusesti se indreapta spre capitala. Potrivit informatiilor transmise de Imedi, aviatia rusa a bombardat aeroporturile si porturile din Georgia.

Dupa ce buletinul de stiri s-a terminat, postul de televiziune a anuntat ca reportajul a fost fals si ca a dorit "sa analizeze impactul unor posibile evenimente viitoare". "Am vrut doar sa aratam cum ar putea arata cea mai neagra zi din istoria Georgiei", a spus prezentatorul.

Presa locala a relatat ca buletinul de stiri a provocat panica printre georgieni, care au apelat disperati numerele serviciilor de urgenta. Agentia Interpress a transmis ca mai multe persoane au suferit atacuri de cord sau au lesinat. Sute de locuitori din Gori, cel mai afectat oras gerogian in cursul razboiului din 2008, si-au parasit casele si au invadat magazinele, pentru a-si cumpara provizii. De asemenea, rezidentii capitalei Tbilisi au iesit pe strazi, panicati.

In plus, retelele de telefonie mobila au cazut din cauza numarului mare de apeluri.

O purtatoare de cuvant a presedintiei georgiene, Manana Manjgaladze, a declarat ca producatorii ar fi trebuit sa indice ca buletinul de stiri fals e o simulare si a criticat realizatorii tv pentru ca nu au respectat standardele jurnalistice. De asemenea, ministrul de interne a afirmat ca relatarea TV, prezentata de postul de televiziune ca "Breaking News", a provocat "panica generala", iar un politician din opozitie, Nino Burjanadze, a spus ca ideea realizatorilor TV a fost "dezgustatoare".

Mai multe canale de televiziune din Rusia au fost si ele derutate de reportajul Imedi, intrerupandu-si programele obisnuite pentru a prezenta "stirea".

Reportajul fals al televiziunii georgiene a fost asemanator cu incidentul din octombrie 1938, cand realizatorul Orson Welles a citit la radio "Razboiul lumilor", de H. G. Wells, provocand panica printre americani.