Pentru cunoasterea limbilor rusa si ceha, militarii fortelor aeriene americane vor primi in plus 500 de dolari pe luna. Acest adaos salarial va fi acordat tuturor militarilor care cunosc aceste limbi, nu numai cei care, in virtutea obligatiunilor profesionale, trebuie sa stapaneasca bine mai multe limbi straine, precum translatorii sau agentii speciali, scrie Itar-Tass, citata de newsru.

Potrivit responsabililor Programului de pregatire a cadrelor armate, conducerea Pentagonului a ajuns la concluzia ca indeplinirea diferitelor misiuni peste hotare depinde, in mare masura, de capacitatea soldatilor de a comunica in limba locuitorilor tarii unde acestia sunt detasati.

„Vorbim despre un aspect uman al misiunilor. Pentru a reusi este foarte importanta cunoasterea obiceiurilor si a culturii acelor oameni, este foarte important sa putem comunica in limba lor”, au precizat resepctivele surse, citate de ITAR-TASS.

Ele eu precizat ca, in prezent, aproape 4.300 de oameni beneficiaza de acest spor salarial pentru cunoasterea de limbi straine. Este prevazut si un adaos maxim, de 1.000 de dolari, pentru cunoasterea a doua limbi straine. Testarea se face anual.

In clasamentul limbilor straine sunt peste 100, impartite pe trei categorii: in prima, a „limbilor absolut necesare”, figureaza chineza, araba, rusa, franceza, portugheza, turca, farsi, turkmena.