Tot mai multe districte scolare din SUA si-au redus programul saptamanal la doar patru zile, incercand astfel sa reduca deficitele bugetare si sa evite concedierea profesorilor, transmite Wall Street Journal. Criticii sustin insa ca reducerea numarului de zile in care se tin cursuri ar putea afecta educatia studentilor.

Publicatia sustine ca legislativele si consiliile scolare locale ofera directorilor institutiilor de invatamant mai multa flexibilitate pentru a-si determina agenda, facand astfel posibila implementarea orarului de doar patru zile.

Din cele 15.000 de districte scolare la nivel national, peste 100 din cel putin 17 state recurg, in prezent, la programul de patru zile, potrivit datelor oferite de Education Commission of the States. Alte cateva zeci de districte scolare intentioneaza sa recurga la acest sistem in anul urmator.

Experti din domeniul educatiei afirma insa ca exista putine studii care sa indice impactul saptamanilor scurte de scoala asupra educatiei elevilor.

Decizia de a scurta saptamana de scoala creeaza, de asemenea, probleme suplimentare pentru parinti precum si pentru angajatii din domeniul educatiei.

Discutiile despre reducerea programului scolar intervin in contextul in care Administratia Obama se pregateste sa ofere 4.35 miliarde de dolari suplimentari pentru scolile cu rezultate slabe. Actuala administratie americana a afirmat in repetate randuri ca doreste un sistem scolar mai puternic, intr-un efort de a face scolile din SUA competitive la nivel global.