Elvetienii au respins prin referendum initiativa de a infiinta functia de "avocat pentru animale", cu 70,5% din voturile celor care s-au prezentat duminica la urne. Referendumul a fost initiat de organizatia elvetiana pentru drepturile animalelor (PSA) si, daca ar proiectul ar fi trecut, ar fi obligat fiecare din cele 26 de cantoane sa numeasca un avocat care sa reprezinte animalele in justitie, informeaza AFP.

Grupul pentru drepturile animalelor si-a justificat initiativa prin necesitatea de a proteja animalele domestice si pe cele de companie de abuzuri. Desi fermierii si guvernul s-au opus acestei propuneri, activistii au reusit sa stranga suficiente semnaturi pentru a impune un referendum.

"Aceste masuri sunt inutile pentru animale", sustine un comitet alcatuit din membri ai mai multor partide politice, denumit "NU inutililor avocati pentru animale". "Avocatii nu pot impiedica aceste abuzuri pentru ca ei intervin dupa producerea abuzului", argumenteaza ei.

Dar Antoine Goetschel, numit in 2007 "avocat pentru animale" la Zurich, nu este de acord cu acest lucru. "Oamenii acuzati de comportament crud fata de animale isi pot angaja un avocat, dar animalele nu. Aici intervin eu".